Julie led af tvangsoverspisning: Nu kan hun og andre få hjælp hjemme i stuen

Onlineprogram skal hjælpe nogle af de 20.000 patienter, der venter på behandling af overspisning.

Julie Frederiksen lider af BED. For hende har online-programmet gjort en kæmpe forskel.

Siden Julie Frederiksen var 12-13 år, har hun spist store mængder mad som en pizza, en plade Marabou, slik og kage, når hun var alene derhjemme.

Efterfølgende blev hun ramt af dårlig samvittighed for - endnu engang - at tvangsoverspise.

Men et nyt online behandlingsprogram har hjulpet den nu 24-årige Julie og nogle af de 40.000 andre personer, som anslåes at lide af Binge Eating Disorder (BED) ud af spiseforstyrrelsens altomsluttende tanker.

Metoden giver BED-patienter mulighed for at siddde hjemme i trygge omgivelser og blive behandlet mod sygdommen.

For patienter som Julie Frederiksen var hjemmebehandling nemlig den eneste måde at tage et første skridt i retningen mod at blive rask.

- Fordelen er, at man ikke behøver at inddrage andre i det, hvis man ikke har lyst. Man er ikke presset ud i at skulle ned og møde naboen, når man tager til gruppeterapi for eksempel, siger hun.

Mia Beck Lichtenstein, der er leder af behandlingsprogrammet, forklarer, at det kan være enormt grænseoverskridende for personer, som lider af BED, at være åbne om deres sygdom, hvis de ikke har delt det med andre før.

Derfor kan onlineprogrammet lokke endnu flere patienter til at arbejde med tvangsoverspisningen.

- Mange mennesker med BED skammer sig over deres krop og er kede af den måde, de ser ud på, og den måde, de spiser på. At sidde derhjemme og tage fat om problemet, som de ofte ikke har talt med nogen om før, kan være det første skridt til at begynde med at slippe sine overspisninger og få det bedre, siger Mia Beck Lichtenstein.

Julie måtte vente på hjælp til sin overspisning

For Julie Frederiksen var det helt afgørende at få hjælp, fordi hun konstant tænkte på at overspise eller var ked af det og havde dårlig samvittighed over at overspise.

Inden behandlingen overspiste hun nogle gange flere gange dagligt, og når hun ikke overspiste, så tænkte hun på det. Så sygdommen BED har fyldt meget for Julie Frederiksen, der kunne spise store mængder mad, når hun kom hjem fra arbejde, uden at føle sig mæt.

- Jeg blev ked af det og havde dårlig samvittighed, for nu gjorde jeg det igen - og så havde jeg ikke energi til resten af dagen, siger hun.

For hende var det en stor hjælp, at behandlingen foregik hjemme, fordi hun havde meget lidt overskud, da hun overspiste.

- At finde overskud til at gå til behandlinger fylder meget oppe i hovedet. Så det har været rigtig rart, at jeg bare har kunnet sidde herhjemme med min computer i mine vante omgivelser og arbejde med mig selv, fortæller hun.

Julie Frederiksen var selv en af de mange, der stod på venteliste, inden hun kunne få hjælp til sine tvangsoverspisninger. For hende var det hårdt ikke at kunne få hjælp, når hun nu efterspurgte den.

- Det er demotiverende, at man ikke får hjælp, når man rækker hånden ud efter den, siger hun.

Ny glæde for Julie

Efter behandlingen har Julie Frederiksen fået mere energi og er gladere. Hun tænker heller ikke længere konstant på mad, og hun er kommet så langt i sit arbejde, at hun endda kan have slik liggende i skabet derhjemme.

- Jeg har meget mere energi og overskud og føler mig generelt gladere. Jeg får ikke de samme store overspisninger, som jeg har gjort, fortæller hun.

Det har også givet hende mere frihed i forhold til helt almindelige dagligdagsting så som at spise med andre og bage kage til kollegaerne.

- Det her med at spise sammen med andre mennesker har ændret sig rigtig meget. Nu kan jeg tage ud og hygge mig og spise med god samvittighed, siger hun og fortsætter:

- Jeg er også begyndt at kunne bage igen, og det gør mig rigtig glad. Det har jeg ikke gjort, fordi jeg var bange for, at jeg ville spise alt kagen, før jeg for eksempel fik det med til nogle kollegaer på arbejde.

Julie Frederiksen tror ikke, at hun kunne være kommet så langt i sit arbejde med spiseforstyrrelsen, hvis hun ikke var kommet i behandling.

Hvad er BED?

  • Overspisning eller tvangsoverspisning, som den korrekte betegnelse er, kaldes på engelsk Binge Eating Disorder (BED).

  • Det anslås, at cirka 40.000 mennesker i Danmark lider af tvangsoverspisning.

  • Spiseforstyrrelsen kendetegnes ved gentagne overspisninger, hvor der ikke kastes op, som ved bulimi.

  • Diagnosen BED er anerkendt i blandt andet USA, men ikke i Danmark.

  • Kilde: Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og selvskade.

Patienter hober sig op på BED-ventelister

På Telepsykiatrisk Center i Odense, hvor Mia Beck Lichtenstein er forskningsleder, hjælper de en del af de 20.000 BED-patienter, der venter på behandling.

Metoden er både økonomisk effektivt og kan få flere til begynde i behandling, fordi behandlingen foregår hjemmefra.

- Med brug af telemedicin kan vi nå flere menneske, fordi vi laver programmet digitalt. Vi kan have rigtig mange personer i programmet ad gangen, fordi psykologstøtten er skriftlig, siger Mia Beck Lichtenstein.

Derfor håber Mia Beck Lichtenstein og resten af holdet bag at kunne hjælpe endnu flere som Julie Frederiksen via den online behandlingsform i fremtiden.

Centeret har fået en bevilling fra Satspuljemidlerne på tre år. Bevillingen dækker en kvart psykologstilling, og planen er, at den kvarte psykologstilling skal behandle 150 patienter i løbet af de tre år.

Det er ifølge Mia Beck Lichtenstein svært at få fingrene i et behandlingstilbud for BED-patienter, fordi der slet ikke er nok til at dække den overvældende efterspørgsel.

Og selvom programmet kun har været klar siden maj, er det allerede voldsomt populært.

- Der har været kæmpe interesse for vores digitale tilbud mod tvangsoverspisning, og der har været så meget efterspørgsel, at vi har måttet lukke for anmodningerne af flere omgange, fortæller hun.

Hun tror, at programmet er så populært, fordi det skaber tryghed og giver fleksibilitet for patienter.

- Man kan tilgå det lige præcis, når det passer ind i ens hverdag, så man skal ikke have fri fra arbejde, siger forskningslederen.

En anden fordel er ifølge Mia Beck Lichtenstein, at behandlingen foregår derhjemme, hvor patienterne har overspisnings-episoderne.

Derfor arbejder de nu i Telepsykiatrisk Center på at skabe et rent selvhjælpsprogram, som ikke er psykologstøttet, så endnu flere kan få behandlet deres sygdom.