Julie ville kun studere i Aarhus: Flere landsdele mister hver sjette studerende

Tjek, hvor mange studerende din kommune mister eller får.

Julie Strandberg Iversen var i sommerhus med fem gode venner, da hun natten til torsdag fik svar på, om hun var kommet ind på drømmestudiet som fysioterapeut. (Foto: Thomas Boel © DR)

Julie Strandberg Iversen havde kun søgt uddannelsen til fysioterapeut et eneste sted: Aarhus.

Hun var i tvivl om, om hendes karakterer var høje nok til at komme ind, men hun vovede at satse hele butikken på en studieplads i storbyen.

Uddannelsen til fysioterapeut ligger ellers både i Esbjerg og Holstebro, hvor Julie Strandberg Iversen nærmest var garanteret en studieplads.

- Det betyder meget for mig at være et sted, hvor mit netværk er, og hvor mine venner er. Der er noget liv, der sker noget, og det er måske lidt nemmere at gå på fredagsbar eller tage i byen. Der er en masse tilbud og aktiviteter, siger Julie Strandberg Iversen.

I hele landet er antallet af studerende faldet, men de unge er især søgt væk fra de mindre byer. Særligt slemt står det til for uddannelser i Østsjælland, Nord-, Syd- og Vestjylland og på Bornholm, som har mistet mindst hver sjette nye studerende i forhold til sidste år.

Det viser DR´s gennemgang af tal fra den koordinerede tilmelding.

I nat modtog Julie Strandberg Iversen så endelig svaret fra uddannelsen i Aarhus. Med sommerfugle i maven åbnede hun nemstudie.dk.

- Set i bakspejlet fortryder jeg lidt, at jeg ikke søgte nogle andre steder, men det var bare for sent, da jeg begyndte at tænke over det, siger Julie Strandberg Iversen.

Heldigvis gik det, som hun havde håbet:

Studieplads bekræftet. Vi glæder os til at byde dig velkommen som ny studerende. Venlig hilsen professionshøjskolen VIA.

Med den gode besked ser Julie Strandberg Iversen frem til at komme på skolebænken.

- Jeg synes, at det er ret vigtigt, at man også kommer ind på noget, man gerne vil, og kommer ind et sted, hvor man trives. Lad os nu sige, at jeg kom til en anden by, og at jeg endte med ikke at bryde mig om at være der eller følte mig ensom, og jeg så stoppede på uddannelsen. Så var man jo ligesom lige vidt, siger hun.

Minister: Af den grund skal vi støtte i de mindre byer

Det er ellers et stort politisk ønske, at flere unge studerer uden for de største byer. Tidligere i år besluttede regeringen at udflytte yderligere 2.400 studiepladser frem mod 2030.

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) fastholder, at den strategi er den rigtige, også selvom unge især har fravalgt uddannelser i de mindre købstæder.

- Det er ubetinget en god idé at sørge for, at der er gode muligheder for at tage en videregående uddannelse i alle landsdele. Det er vigtigt for balancen i vores land, siger han.

Men bekymrer det dig ikke, når optaget viser, at det er svært at tiltrække studerende til uddannelser uden for de store byer?

- Det understreger, hvorfor det er vigtigt at lave en aftale, som den regeringen har, hvor vi sørger for, at det økonomiske grundlag for at drive uddannelser uden for de største byer bliver stærkere, svarer Jesper Petersen og fortsætter:

- De kommende år bliver der bevilget flere penge per studerende uden for de største byer, for eller risikerer vi, at der vil være uddannelser som lukker rundt om i landet. Det giver de unge dårligere muligheder, og de lokale virksomheder får dårligere muligheder for at rekruttere.

Sådan gjorde vi:

  • DR har analyseret tal fra den koordinerede tilmelding fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

  • Ud fra hver uddannelse kan man se, hvor uddannelsen foregår henne - og DR har derefter noteret navnet på kommunen ned.

  • Enkelte uddannelser flytter igennem årene adresse, og det giver en lille usikkerhed i opgørelsen, hvis de f.eks. flytter fra en kommune til en anden. Det typiske er dog, at samme uddannelse sjældent flytter langt.

  • En håndfuld uddannelser er flyttet til Grønland og indgår ikke i opgørelsen.