Det israelske firma Tammuz har i seks år annonceret for, at danskere kan betale hundredtusindvis af kroner for at få et barn gennem en udenlandsk rugemor.
Men virksomhedens praksis er ulovlig, fortæller flere juraprofessorer til DR's P1.
- Hvis jeg skulle give et juridisk råd til den pågældende virksomhed, så var det: drop Danmark, I kan ikke gøre det uden at komme i strid med adoptionsloven, siger Sten Schaumburg-Müller, der er professor i strafferet på Syddansk Universitet.
Det strider mod dansk lovgivning at formidle kontakt mellem en dansker og en rugemor i udlandet. Det er også forbudt at annoncere for rugemoderaftaler. Sådanne overtrædelser kan ifølge adoptionsloven give en bøde eller fængsel i op til fire måneder.
Målretter annoncer til Danmark gennem Google og Facebook
Alligevel annoncerer Tammuz mod Danmark. Virksomheden har en dansksproget hjemmeside, hvor kunder kan livechatte på dansk og få information om virksomhedens priser for aftaler om rugemoderskab - også kendt som surrogati.
Desuden har virksomheden betalte annoncer hos Facebook og Google målrettet et dansktalende publikum.
Netop derfor mener Birgit Feldtmann, professor i strafferet på Aalborg Universitet, at virksomheden overtræder dansk lovgivning.
- Man (Tammuz, red.) henvender sig til et dansk publikum, man henvender sig til danske potentielle kunder, og det foregår på dansk blandt andet med chatten. Min vurdering er, at det er ulovlig annoncering. Fordi det er forbudt at lave annoncering for surrogati ifølge Adoptionsloven.
Mikkel Raahede, der er landerepræsentant for Tammuz i Danmark, er klar over, at det er ulovligt at formidle rugemoderskabsaftaler og annoncere for det.
- Det er derfor, jeg arbejder fra Sverige, har han tidligere fortalt til DR.
Han oplyser yderligere til DR, at hjemmesiden bliver administreret fra Tammuz’ hovedkontor i Tel-Aviv i Israel. Men det gør ingen forskel, hvis annonceringen er målrettet Danmark, siger Birgit Feldtmann, professor i strafferet:
- Hvis man laver indhold og hjemmesider, der har en særlig tilknytning til Danmark, så er det forhold begået i Danmark. Uanset hvor hjemmesiden ellers hører hjemme. Det er ret tydeligt, at man går efter en dansk kundekreds og interessenter via sproget og tydeligt via det indhold, og at man kan chatte på dansk.
Har annonceret for personlige møder i Danmark
Selvom Tammuz’ landerepræsentant fortæller, at de opererer fra udlandet, viser DR's research, at Tammuz har annonceret for fysiske seminarer i København om, hvordan man kan få et barn gennem en rugemoder. Det fremgår af ældre udgaver af Tammuz’ dansksprogede hjemmeside.
Tammuz har også annonceret for, at potentielle kunder kan holde personlige møder med virksomhedens landerepræsentant, hvor de kan stille spørgsmål om virksomhedens arbejde og rugemødrenes destinationer.
Det har de på deres Facebook-side, hvor de i efteråret 2021 oplyste om specifikke datoer, hvor virksomheden vil være tilstede i Aarhus.
Minister har rettet henvendelse til Ankestyrelsen
Selvom virksomheden har adresse i Tel Aviv, og landerepræsentanten mener, at han arbejder fra Sverige, så kan Tammuz retsforfølges fra Danmark.
- Det gælder alle, der medvirker til den ulovlige handling. Det vil sige, at en repræsentant i Danmark, der går rundt og markedsfører de her tjenester på den ene eller den anden måde, også vil kunne blive dømt for en overtrædelse, siger Jan Trzaskowski, professor i markedsføringsret på CBS.
Social- og ældreminister Astrid Krag (S) oplyser i et skriftligt svar, at hun allerede har rettet henvendelse til Ankestyrelsen, der er øverste myndighed i spørgsmål om rugemoderskab.
- Hvis de oplysninger, som P1 har, er korrekte, så er det alvorligt bekymrende, skriver hun.
- P1’s oplysninger om blandt andet fysiske seminarer i Danmark er nye for mig. Derfor har jeg videregivet oplysningerne til Ankestyrelsen som opfølgning på min tidligere anmodning til styrelsen, skriver social- og ældreminister Astrid Krag videre.
Landerepræsentant for Tammuz i Danmark Mikkel Raahede svarer i et skriftligt svar, at han mener, der er behov for at ændre lovgivningen på surrogati-området, og at det ikke har været hans opfattelse, at virksomheden overtræder dansk lov.
- Det har hele tiden været Tammuz’ opfattelse, at så længe materialet ikke annonceres på og i danske medier og i henhold til gældende relevante nationale lovgivninger, er der ikke problemer. Der er tale om en hjemmeside, der administreres af Tammuz, en Israelsk virksomhed med hovedsæde i Tel Aviv, Israel, står der i Mikkel Raahedes svar.
Han skriver videre:
- Skulle det efter nærmere undersøgelser vise sig, at denne praksis ikke er i overensstemmelse med en generelt accepteret fortolkning, vil Tammuz naturligvis ændre praksis.
Ankestyrelsen bekræfter overfor DR, at de har modtaget Social- og Ældreministerens henvendelse om Tammuz, men oplyser yderligere, at de ikke kan udtale sig om den konkrete sag.