Juraprofessor: Svært at genåbne lækagesag trods lydfil

Politiet kan godt få genåbnet den såkaldte lækagesag med den meget omdiskuterede lydfil. Men det bliver ikke helt nemt, siger Eva Smith.

(© DR)

Det kan blive svært at få genoptaget den såkaldte lækagesag, selv om en meget omdiskuteret lydfil nu bliver offentliggjort, siger juraprofessor Eva Smith til DR Nyheder.

Lydfilen placerer ifølge Ekstra Bladet ansvaret for lækagen hos den tidligere forsvarsminister Søren Gades spindoktor Jakob Winther. Men Winther har allerede tidligere været sigtet for at lække fortrolige oplysninger om danske jægersoldaters udsendelse til Irak, hvorefter sigtelserne blev droppet.

- Han har en vis beskyttelse, lige som folk, der er blevet frifundet straffesager. Og så kan man ikke bare genoptage sagen på hvilket som helst grundlag. Så skal der det, der hedder vægtige beviser til, forklarer Eva Smith.

Kan gå til Den Særlige Klageret

Lydfilen er blevet kaldt et afgørende bevis i sagen, og med den har politiet muligheden for at gå til Den Særlige Klageret og bede om at få genåbnet sagen, siger hun.

Ifølge Ekstra Bladet gengiver lydfilen en samtale mellem TV2-journalisten Rasmus Tantholdt og den tidligere DR-journalist Nils Giversen. Af samtalen fremgår det angiveligt, at det var Jacob Winther, der lækkede oplysningerne.

Spørgsmålet er, hvor vigtigt et bevis lydfilen i virkeligheden er.

- Det havde været bedre, hvis man havde hørt ham fortælle det selv i stedet for en samtale mellem to journalister. Men han vil jo formentlig henholde sig til sin tavshedspligt, som han har gjort før, siger Eva Smith.

Københavns Politi oplyser her til morgen i en pressemeddelelse, at man "noterer sig" de nye oplysninger og forventer at kommentere sagen omkring klokken 10.

FacebookTwitter