Jurist afslørede syg kultur i Arbejdsskadestyrelsen: I dag er han stolt

Juristen Hans Bøgesvang Riis er skyld i, at Arbejdsskadestyrelsen nu skal genoptage et hav af gamle sager om erstatning til tilskadekomne.

Hans Bøgesvang Riis ses her med sin datter under interviewet i dag. Juristen leder fortsat efter arbejde. (Foto: DR © DR)

Han bliver kaldt whistlebloweren. Og i dag er han en glad og stolt én af slagsen.

Sidste efterår sagde Hans Bøgesvang Riis sit job op som jurist i Arbejdsskadestyrelsen og skrev kort efter en aviskronik i dagbladet Politiken om, hvor ringe sagsbehandlingen var.

Han skrev om stressede og skræmte sagsbehandlere, som spyttede afgørelser ud i en vældig fart - fyldt med fejl, ufuldstændige begrundelser og en blafrende, tilfældig faglig linje.

Det var en risikabel handling at skrive kroniken. Ville han få opbakning eller blot blive stemplet som sladrehank?

Har fået det blå stempel

Svaret står klart i dag. Kammeradvokaten har ud fra en stikprøve af 98 tilfældige sager om arbejdsskadeerstatning fra Arbejdsskadestyrelsen vurderet, at der er fejl i hele fire ud af ti sager, og at hver femte sag skal gå om.

- Jeg er meget glad og tilfreds og selvfølgelig også lidt stolt af, at den kritik, som jeg fremførte i min kronik i efteråret, nu er blevet blåstemplet af kammeradvokaten, siger Hans Bøgesvang Riis til DR Nyheder.

Det kommer ikke bag på "whistlebloweren", at en femtedel af de 98 sager skal gå om, og han mener, at det er "helt på sin plads", at direktøren for Arbejdsskadestyrelsen er blevet fyret fra sin post.

- Ledelsen havde kun fokus på, at man nåede x antal afgørelser hver måned, hvert kvartal og hvert år. Det gjorde, at fagligheden blev nedprioriteret fuldstændigt, og det blev værre, mens jeg var der, siger han.

Står fortsat uden job

Ifølge Hans Bøgesvang Riis rejste han sin kritik af arbejdsmetoderne internt hos Arbejdsskadestyrelsen og sagde først op og skrev kroniken, da han kunne konstatere, at der ingen ændringer skete.

Derfor ser han ikke sig selv som en, der løber med sladder.

- Jeg er et ansvarligt menneske med stor integritet. Jeg synes ikke, at man er en sladrehank, når man går ud med så vigtig en sag, og når jeg gjorde alt, hvad jeg kunne på de interne linjer først, siger han.

Juristen står fortsat uden job, og han tror, at hans kronik godt kan have indflydelse på, at nogle chefer har været tilbageholdende med at ansætte ham. Alligevel fortryder han ikke:

- Det var hårdt og nogle svære måneder at komme igennem, men det har været det værd.

Arbejdsskadestyrelsen genoptager selv de sager, Kammeradvokaten har påpeget alvorlige fejl i.

Derudover har andre, der har fået behandlet en sag om arbejdsskadeerstatning de seneste 30 år, mulighed for at klage og få genoptaget deres sag.

FacebookTwitter