Jurist: Drop kammeradvokaten og spar millioner

Staten kan spare flere millioner ved at lade sine egne jurister tage kammeradvokatens sager, vurderer jurist.

Det koster hvert år staten cirka 200 millioner kroner, at Kammeradvokaten, det private advokatfirma Poul Schmith, fører knap 2000 retssager for det offentlige. Det skriver Politiken søndag.

Man kunne barbere flere millioner kroner af det regnskab, hvis ministerier og styrelser i stedet fik deres egne jurister til at føre nogle af sagerne.

Det mener juristen Frederik Waage, der er ekspert i kammeradvokatordningen og forsker i statens rolle som part i sager mod borgere og private virksomheder ved Syddansk Universitet.

- Ud over at spare betydelige beløb vil staten øge retssikkerheden, fordi en borger, der taber en sag mod staten, ikke skal betale det offentliges sagsomkostninger, når det er en ansat i ministeriet eller styrelsen, der har ført sagen, siger han til Politiken.

Advokat: Der skal gøres mere

Danmark er det eneste land i verden, der stadig giver et privat advokatfirma eneret til at stå for statens juridiske sager. Sidste år vedtog Folketinget, at mindre sager skulle kunne føres af andre end Poul Schmith.

Finansministeriet genforhandler lige nu den 78 år gamle aftale med Poul Schmith, som stadig anses for at være hovedleverandør af juridiske ydelser til staten.

Men der skal gøres mere, mener Frederik Waage.

Aftale kritiseret gentagne gange

Flere detaljer i aftalen med Poul Schmith har gentagne gange været genstand for kritik.

Blandt andet har Politiken dokumenteret, at Kammeradvokaten i flere tilfælde tager tre gange så meget som advokaten for den private modpart. Desuden sikrer aftalen med staten de 15-20 seniorpartnere over syv millioner kroner om året hver.

- For de penge kunne staten ansætte rigtig mange kvalificerede jurister til at føre sager for sig og samtidig opbygge den juridiske viden, som staten i de sidste 78 år har deponeret hos et privat advokatfirma, siger Frederik Waage.

/ritzau/

Facebook
Twitter