Jurister: Københavns Politi holdt bevidst centrale oplysninger fra os

Retspolitisk forening fik gang på gang afslag på at få udleveret oplysninger, der kunne afklare omfanget af problematiske visitationer.

Retshjælpen RUSK har fået afslag på centrale oplysninger. Og det er ikke i orden, mener Oluf Jørgensen, forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. (Foto: christian Als © (c) Scanpix)

Betjente fra Københavns Politi har i strid med reglerne visiteret en række borgere med den begrundelse, at de befandt sig i en visitationszone – selvom der ikke var nogen visitationszone.

Det afslører DR’s P1 Dokumentar i dag.

Men juristerne i den retspolitiske forening RUSK, der har gennemgået politiets oplysninger, sidder tilbage med en dårlig smag i munden efter halvandet års tovtrækkeri med Københavns Politi.

- Københavns Politi har mod bedre vidende givet os afslag på de centrale oplysninger, hvor de godt har vidst, at det de skrev til os, simpelthen ikke passer, siger jurist i RUSK, Steven Vildgaard Hansen.

Ekspert: Klart ulovlige afslag

P1 Dokumentar har forelagt sagen for offentlighedsrådgiver og forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen.

Han vurderer, at foreningen RUSK fra sagens start havde ret til oplysningerne.

- De afslag, Københavns Politi kommer med, er klart ulovlige. Foreningen havde ret til oplysningerne, som der skal være offentlighed omkring, siger Oluf Jørgensen til P1 Dokumentar.

For at kunne belyse omfanget af ulovlig brug af visitationszonereglerne, bad RUSK blandt andet om at få at vide, hvor der har været visitationszoner hvornår i København.

Henviste til lov, der ikke var trådt i kraft

I første omgang fik RUSK kun udleveret oplysninger, der dækkede et halvt år. For ifølge politiet ville det kræve for alt mange resurser at udlevere alle oplysningerne.

- Den begrundelse holder bare ikke, for den lov, der gjaldt på det tidspunkt, giver ikke mulighed for at bruge resurser som grund til at nægte aktindsigt. Afslaget er ulovligt, siger Oluf Jørgensen.

Senere i forløbet forsøgte Københavns Politi at henvise til den nye offentlighedslov, der giver myndigheder mulighed for at bruge resursebrug til at nægte aktindsigt.

Efterlader klart indtryk

Men den går heller ikke, for den nye lov var ikke trådt i kraft, da RUSK bad om aktindsigt.

- At forsøge at påkalde sig en lov, der ikke engang er trådt i kraft endnu, efterlader det klare indtryk, at de bevidst forsøger at holde de her oplysninger væk fra os. Juristerne ved politiet er dygtige, og de ved udmærket godt, hvornår en lov træder i kraft, mener Steven Vildgaard Hansen fra RUSK.

Undervejs i forløbet afgjorde Rigspolitiet, at Københavns Politi netop ikke kunne henvise til en lov, der ikke var trådt i kraft.

Ny forklaring

Derfor vakte det opsigt hos RUSK, da Københavns Politi otte måneder inde i forløbet kom med en ny forklaring på, hvorfor de ikke kunne få oplysningerne.

I et brev fra Københavns Politi står der, at foreningen ikke kan få aktindsigt "af væsentlige hensyn til forebyggelse, opklaring og forfølgning af lovovertrædelse".

- Den går altså heller ikke. RUSK bad kun om aktindsigt i, hvor zonerne har været hvornår - vel at mærke år efter at zonerne er ophævet. Der er ikke nogen som helst saglig begrundelse for at give det afslag, siger Oluf Jørgensen.

Hos RUSK kalder man samtidig afslaget ”åbenlyst selvmodsigende”, fordi foreningen først godt kunne få nogle af oplysningerne om visitationszoner i en periode på et halvt år, men senere altså ikke måtte få aktindsigt i de selvsamme slags oplysninger.

Fik oplysningerne da pressen gik ind i sagen

Foreningen RUSK endte med at få de centrale oplysninger, da P1 Dokumentar gik ind i sagen. Efter blot ti dage fik radioprogrammet udleveret oplysningerne.

P1 Dokumentar har i over to uger forsøgt at få en kommentar fra Københavns Politis politidirektør Thorkild Fogde, men det har ikke været muligt at få ham i tale.