Justitsminister: Vi har ikke set den sidste fremmedkriger komme tilbage

Nick Hækkerup (S) afviser at ændre retning efter tyrkisk trussel om at sende europæiske fremmedkrigere hjem.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) siger, at regeringen arbejder for, at modtagelsen af eventuelle fremmedkrigere vil ske "på en kontrolleret måde". (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)

I går kom Tyrkiets indenrigsminister, Suleyman Soylu, med en erklæring:

Tyrkiet vil sende de europæiske IS-krigere, der sidder tilbageholdt i Syrien og Tyrkiet, hjem. Og den proces vil gå i gang allerede mandag.

Men frygten for, at danske IS-krigere kan sætte fod i Danmark i overmorgen, får ikke justitsminister Nick Hækkerup (S) til at ændre regeringens kurs på området.

- De seneste udmeldinger fra Tyrkiet ændrer ikke ved regeringens linje. Fremmedkrigere er uønskede i Danmark og bør blive væk, siger han.

Han er dog forberedt på, at det vil ske.

- Som jeg tidligere har sagt, har vi desværre ikke set den sidste fremmedkriger komme tilbage til Danmark. De danske myndigheder arbejder for at sikre, at det sker på en kontrolleret måde, fortsætter han i en udtalelse.

Tyrkiet indenrigsminister, Suleyman Soylu, sagde i sidste uge, at Tyrkiet ikke er "et hotel for noget lands IS-krigere" (arkivfoto). (Foto: © AA/ABACA)

Ikke et hotel

Tyrkiet har flere gange appelleret til europæiske lande om at lade deres fremmedkrigere vende hjem, men i stedet har flere lande truffet foranstaltninger for at undgå netop det.

I sidste måned vedtog Folketinget et lovforslag, der giver integrationsminister Mattias Tesfaye (S) magt til at fratage danske fremmedkrigere deres statsborgerskab.

Men i tidligere udtalelser siger den tyrkiske indenrigsminister, at det ikke vil stoppe landet i at sende fremmedkrigerne hjem.

- Lande kan ikke bare tage statsborgerskabet fra sådanne eks-terrorister og så forvente, at Tyrkiet tager sig af dem. Det er uacceptabelt for os, og det er også uansvarligt.

- Tyrkiet er ikke et hotel for udenlandske terrorister, sagde Suleyman Soylu for en uge siden.

Kan ikke afvise statsborgere

Justitsministeriet ønsker ikke at oplyse, hvor mange fremmedkrigere, der kan være på vej tilbage mod Danmark.

I september sagde Nick Hækkerup dog på et samråd, at 36 personer udrejst fra Danmark skønnes at opholde sig i Syrien eller Tyrkiet. 26 af dem har dansk statsborgerskab, fremgik det af justitsministerens forklaring.

Justitsministeriet vil heller ikke fortælle, hvad planen er, hvis der lander et fly med fremmedkrigere på dansk jord mandag. Men de danske myndigheder kan ikke nægte at tage imod dem.

Det siger advokat Thorkild Høyer til Ritzau.

- Juraen er sådan, at Danmark er forpligtet til at tage imod danske statsborgere.

- Danmark er også forpligtet til, at såfremt en statsborger henvender sig til en dansk repræsentation i udlandet, at hjælpe vedkommende til at rejse hjem - dog for egen regning, siger han.