Justitsminister vil hæve straf for drab ved vanvidskørsel: 'Hammeren skal falde langt hårdere'

Dansk Folkeparti så gerne, at straffen blev endnu hårdere.

Sidste år omkom en betjent i en ulykke Langebro. Nu vil regeringen skærpe straffene. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Der skal sættes hårdere ind over for bilister, som kører vanvidskørsel, og som slår andre mennesker ihjel.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) er derfor klar med et lovforslag, der skærper straffen for at begå uagtsomt manddrab eller skader nogen i forbindelse med vanvidskørsel.

- Vi har desværre set helt forfærdelige episoder, hvor vanvittige personer slår folk ihjel med deres sindssyge kørsel. Det er dybt tragisk og illustrerer behovet for, at hammeren skal falde langt hårdere end i dag, siger han i en mail til DR Nyheder.

- Derfor fremlægger regeringen nu et lovforslag om at hæve straffen med 50 procent for vanvidskørsel, der resulterer i dødsfald eller alvorlig legemsbeskadigelse eller forvolder nærliggende fare for andres liv eller førlighed. Et klart og vigtigt signal om forbrydelsens alvor.

Hvis straffen bliver hævet med 50 procent betyder det, at hvis man bliver idømt en straf på tre års fængsel for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder, så vil straffen stige til fire år og seks måneders fængsel.

Borgerforslag vil have minimumsstraffe

Men forslaget om, at straffen skal stige med 50 procent, er ikke nok, mener Jonas Lambæk Thestrup.

Han mistede sidste år sin ven, som blev kørt ihjel på Langebro i København af en vanvidsbilist.

Efter ulykken har han oprettet et borgerforslag, som taler for strengere straffe til vanvidsbilister, der slår folk ihjel i trafikken.

- Det væsentlige er lige nu, at debatten er i gang, og der omsider er handling bag orderne fra justitsministeren. Jeg synes, det er et meget forsigtigt udspil, siger han til DR Nyheder.

- Vores borgerforslag går på minumsstraffe på tre års fængsel, og jeg synes, at vi skal starte der.

I dag går strafferammen for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder op til otte års fængsel, men så høje straffe gives der ikke.

Den hårdeste straf, der er givet for et uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder, var tilbage i 2014, hvor Østre Landsret idømte en ung mand fire år og seks måneders fængsel.

- Jeg tror, folk ville tænke over det, hvis straffen bliver hårdere. Der er selvfølgelig også dem, der ikke vil. Men de skal sidde inde lidt længere tid, så de kommer væk fra gaden, og vi kan føle os trygge, lyder det fra ham.

Indtil videre har borgerforslaget fået over 47.000 underskrifter. Når det rammer 50.000, skal det fremføres i folketingssalen.

Justitsminister Nick Hækkerup forhandler stadig med Folketingets partier om et udspil, som skal være med til at få vanvidbilister væk fra vejene. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

DF: Alt for slapt

Hos Dansk Folkeparti er man ikke begejstret over regeringens forslag.

- Det er fint, at regeringen langt om længe kommer med deres udspil til skærpede straffe for vanvidsbilisme. Men når en vanvidsbilist, der kører en femårig ihjel kan få to år, eller en anden der kører tre ihjel får tre år, ja, så er det simpelthen et alt for slapt udspil, lyder det fra retsordfører Peter Skaarup i en sms til DR.

Peter Skaarup vil ligesom Jonas Lambæk Thestrup have minimumstraffe, hvis man kører vanvidskørsel og dræber en anden i trafikken.

- I Dansk Folkeparti vil vi have minimumsstraffe på seks års ubetinget fængsel, og vi vil have Finanstilsynet til at godkende alle leasingselskaber, så de her biler ikke ender i de forkerte hænder, siger han.

Naser Khader, retsordfører for Konservative, bakker op om strengere straffe.

- Der har været flere sager, hvor jeg som lovgiver har taget mig til hovedet.

- Vi er tilhængere af, at man øger straffen for vanvidsbilisme. Men det, som kommer til at gøre den største forskel, er, at domstolene også udnytter strafferammen.

- Det er vigtigt, at man også gør en masse andet. Vi har forslået, at hvis man flygter fra ulykkesstedet, så skal straffen også være højere, siger han.

Derimod mener regeringens støtteparti SF, at en strafskærpelse på 50 procent umiddelbart virker til at være en god løsning, selvom den ikke kan stå alene mod vanvidskørsel.

- Jeg er helt på linje med regeringen om at hæve straffen, siger SF's retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt.

Lovforslaget forventes at blive fremsat i Folketingssalen i januar.

Sideløbende med lovforslaget forhandler regeringen lige nu med flere af Folketingets partier om det udspil mod vanvidskørsel, som regeringen præsenterede tilbage starten af februar.