Justitsministeren bremser forsøg: Unge sigtet for grov vold skal ikke kunne varetægtsfængsles hjemme

Med et nyt lovforslag vil justitsminister Søren Pape Poulsen lukke ned for, at unge kan sidde varetægtsfængslet hos mor og far.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) lukker for muligheden, som Københavns Kommune har brugt. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) bremser nu et forsøg, som Københavns Kommune har kørt.

Her har en håndfuld unge kriminelle siddet varetægtsfængslet i hjemmet i stedet for på en sikret institution, hvilket retsplejeloven har givet mulighed for, hvis en dommer har nikket til det.

Men er man mellem 15 og 18 år og sigtet for grov vold eller overfald, skal det ikke være muligt at blive fængslet i eget hjem, mens politiet efterforsker sagen.

Det mener justitsministeren, som derfor vil ændre reglerne og gøre det umuligt at sidde i varetægt hos mor og far i stedet for på en sikret institution, hvis man er sigtet for grov personfarlig kriminalitet.

- Det er stødende, at ofret, kort tid efter at forbrydelsen blev begået, kan risikere at møde sin overfaldsmand i lokalområdet, forklarer Søren Pape Poulsen om sit nye forslag.

FÆNGSEL I HJEMMET

For at blive hjemmefængslet kræver det en konkret plan, som en dommer godkender.

Ordningen har været brugt for unge mellem 15-18 år, og for eksempel skal den unge:

  • Være hjemme inden kl. 18 og under opsyn af en godkendt voksen
  • Passe sin skolegang/arbejde eller følge sit praktikforløb
  • Mødes med en sagsbehandling én gang om ugen
  • Undgå kontakt med venner og ikke kontakte implicerede i sagen
  • Afholde sig fra at begå kriminalitet
  • Ikke have adgang til telefon eller internet.

- Hvis dommeren har vurderet, at der er grund til at varetægtsfængsle en ung mand eller kvinde for grov vold eller overfald, så skal den varetægtsfængsling også være lige så seriøs som den forbrydelse, den unge er sigtet for. Derfor ændrer vi reglerne, for det skylder vi ofrene, siger han.

Hjemmefængsling brugt i Københavns Kommune

I marts måned kom det frem, at Københavns Kommune i fire sager har fået en dommers godkendelse til at hjemmefængsle unge, der ellers skulle have siddet i varetægt uden for hjemmet.

I sagerne har den varetægtsfængslede skulle overholde særlige bestemmelser, eksempelvis pasning af skole eller job, ophold i hjemmet på bestemte tidspunkter af døgnet og forbud mod kontakt til forurettede eller medsigtede.

En af sagerne handlede om et gaderøveri, mens en anden handlede om medvirken til grov vold, men med justitsministerens nye lovforslag, vil unge i den type sager fremover komme til at sidde varetægtsfængslet på en sikret institution.

Lovforslaget er i dag sendt i høring og forventes fremsat i Folketinget senere i denne folketingssamling.