Justitsministeren: Flere betjente skal kende de kriminelle i lokalområdet

Regeringen vil oprette mere nærpoliti, men Politiforbundet er bekymret for, hvor pengene skal komme fra.

Politiet skal tættere på borgerne, mener regeringen, som vil oprette 20 nye nærenheder, der med justitsministerens ord skal 'styrke trygheden'. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Regeringen vil oprette 20 nye nærpoliti-enheder rundt om i landet, som skal holde åbent mindst 15 timer ugentligt.

Det skal ske i et forsøg på at bringe politiet tættere på borgerne, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) forud for præsentationen af regeringens forslag til en ny politireform.

- Vi vil gerne bringe nærheden tilbage og styrke trygheden. Der skal være en politistation i nærheden, hvor man kan henvende sig. Over de seneste mange år er politiet blevet mere centraliseret, siger Nick Hækkerup til DR Nyheder.

- Man har meget bedre forudsætninger, hvis betjentene kender dem, som giver anledning til problemer og kender til lokalområdet, siger han.

I den kommende uge begynder forhandlingerne med Folketingets øvrige partier om de kommende års midler til politiet, og i morgen vil regeringen præsentere hele sit udspil til et nyt politiforlig.

'Noget andet skal nedprioriteres'

Pengene til at finansiere de nye nærenheder skal tages fra Rigspolitiet. Det er allerede meldt ud, at der i løbet af 2020 bliver nedlagt cirka 240 stillinger, samt flyttet hundredevis af stillinger til de forskellige politikredse.

Især dele af Rigspolitiets it-afdeling skal slankes og flyttes sammen med statens it, der er en styrelse under Finansministeriet, siger justitsministeren.

- Nogle ting kan flyttes fra Rigspolitiet til statens it og til en ny, stor enhed, og nogle ting vil være nedlæggelse af stillinger, som vi allerede er startet på i år, siger Nick Hækkerup.

Hovedparten af Rigspolitiets ansatte er ikke politibetjente. I februar var der 2.048 ansatte, hvoraf kun 618 var politibetjente, og knap 300 af dem var ansat på politiskolen.

Politiforbundet er enig i, at politiet er kommet for langt væk fra borgerne. Men forbundet er bekymret for, hvordan Rigspolitiet bliver ramt af regeringens planer, siger forbundets formand, Claus Oxfeldt.

- Jeg ved ikke, om man kan nå at få etableret 20 nærpolitienheder over fire år, men det er jo ambitionen. Min bekymring går i retningen af, hvor skal vi tage pengene fra, for der er ikke nogen politifolk, der sidder og venter på, der bliver etableret 20 nærpoliti-enheder, så der er noget andet, som skal nedprioriteres.

- Jeg er særligt bekymret for, om man vil fjerne flere politifolk i Rigspolitiet. Siden 2016 har Rigspolitiet ikke fået tilført flere politifolk, og det er vigtige opgaver, der bliver løst der som blandt andet politiskolelærere og kriminalteknikere, siger han.

Ny enhed til særlig kriminalitet

Når ressourcer fjernes fra Rigspolitiet, rammer det arbejdet med at bekæmpe de komplicerede kriminalitetsområder som eksempelvis it- og bandekriminalitet.

Derfor foreslår regeringen at oprette en ny, stor enhed, der skal tage sig af de svære forbrydelser, som blandt andre it-kriminelle og bandemedlemmer begår, fortæller justitsministeren.

Ifølge Berlingske skal otte nuværende enheder samles til den nye specialiserede afdeling med omkring 800 ansatte, der skal tage sig af de store sager, de enkelte politikredse ikke selv kan løfte.

Det kan også være sager inden for økonomisk kriminalitet og særligt omfattende drabssager.

Forbund: Kan ikke ske uden nye penge

Politiforbundet mener, at ændringerne i politiet ikke kan ske uden at tilføre flere penge.

Ifølge justitsministeren vil regeringen i morgen fremlægge et forslag, som viser, hvordan politiet får flere midler. Han kommer ikke nærmere ind på, hvor mange penge det drejer sig om.

Claus Oxfeldt mener, at der skal ansættes 300 flere betjente om året, så politistyrken gradvist bliver udvidet over en årrække.

- Vi har i en lang periode talt om, at man bør udvide politistyrken med 3.000 mand over en tiårig periode, så begynder tingene så småt at hænge sammen, siger han.

Hvor de 20 nærpoliti-enheder skal placeres kommer til at afhænge af især to kriterier, siger justitsministeren.

Dels afhænger beliggenheden af, hvor langt der i forvejen er til nærmeste politistation. Dels afhænger det af, hvor meget kriminalitet, der er i et område. Eksempelvis er der planer om mere nærpoliti i udsatte boligområder, siger Nick Hækkerup.

Han håber, at det nye politiforlig bliver til virkelighed i et bredt samarbejde mellem så mange af Folketingets partier som muligt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk