Justitsministeren har det sidste ord i sager om terror og spionage

Søren Pind (V) insisterede onsdag på at være først med oplysninger om terror-anklage mod fire mænd.

Justitsministeren ville være den første til at overbringe offentligheden besked om afgørelsen sent onsdag eftermiddag. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Når der skal rejses en straffesag om spionage eller om terrorisme, er det justitsministeren, der træffer beslutningen.

Den ordning er speciel. I de almindelige straffesager må justitsministeren holde fingrene væk og overlade det til den uafhængige anklagemyndighed at afgøre, om hr. eller fru Jensen skal stilles for retten.

Onsdag trådte Søren Pind (V) helt frem i rampelyset med sagen om de fire, der tiltales for at have hjulpet Omar el-Hussein med drab og drabsforsøg ved synagogen i København.

Justitsministeren ville være den første til at overbringe offentligheden besked om afgørelsen sent onsdag eftermiddag.

Først udsendte Søren Pind en pressemeddelelse, og derefter kom orienteringen fra anklagemyndigheden.

Fra ministeriet lød det: "Justitsminister Søren Pind har i dag besluttet, at der rejses tiltale...". Desuden citeres Pind for disse ord: "Anklagemyndigheden har i dag - efter min beslutning - rejst tiltale mod..."

Tonen var en anden fra anklagemyndigheden: "Justitsministeren har i dag tiltrådt anklagemyndighedens indstilling om, at der bliver rejst straffesag mod fire mænd..."

Ministerens kompetence gælder forbrydelser mod statens selvstændighed og sikkerhed, forbrydelser mod statsforfatningen og terrorisme.

/ritzau/