Justitsministeren skal forklare anholdelse af 'Fuck Trump'-demonstrant

Kan man blive anholdt for at råbe ”Fuck Donald Trump” til en demonstration? Det vil Enhedslisten nu have justitsministerens svar på.

(Foto: Jens Dresling © Scanpix)

Det var en ellers fredelig demonstration foran den amerikanske ambassade, der d. 8. december 2017 pludselig udviklede sig til et mareridt for den 16-årige Tarek Adlouni.

Ifølge flere andre deltagere til demonstrationen stormede 7-10 betjente mod ham og anholdte ham, da han råbte ”Fuck Donald Trump” til den lovlige demonstration. Det fortæller P1 Dokumentar i udsendelserne ”Når tilliden til politiet forsvinder”.

Politiet vil ikke udtale sig om anholdelsen, da der er tale om en verserende sag, men nu vil Enhedslisten stille en række spørgsmål til justitsministeren. Blandt andet om det er lovligt at anholde en person for at råbe ”Fuck Donald Trump” til en demonstration.

- Jeg er meget rystet over, at det kan se. Jeg forstår slet ikke, at man kan blive anholdt for at komme med en ytring – især når det er til en demonstration, siger Enhedslistens retsordfører Rosa Lund.

I anklageskriftet mod Tarek står der, at han ved at have råbt ytringen ”Fuck Donald Trump” ”Har udvist støjende og fornærmende adfærd, hvilket var egnet til forstyrrelse af den offentlige orden.”

- Det virker som en helt urimelig behandling fra Politiets side. Man skal kunne gå til demonstration og sige hvad man vil, siger Rosa Lund.

Der er nu gået over 5 måneder siden anholdelsen, og familien, der har klaget over anholdelsen, har stadig ikke hørt fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), der efterforsker sagen.

Hun mener, at sager som denne her er ødelæggende for borgernes syn på politiet, og ønsker ministerens svar på, hvor længe borgere skal vente på en afgørelse.

- Jeg kan godt forstå, at sager som denne giver en enorm mistillid til Politiet.

Ulovligt at råbe Fuck Trump?

P1 Dokumentar har forelagt sagen om Tarek Adlouni for Nicolaj Sivan Holst, der er lektor i strafferet på Aarhus Universitet, og han vurderer, at politiet ikke har retten på sin side.

- Jeg synes, det er meget relevant at spørge politiet, hvordan de kan forsvare, at man anholder en person for at forstyrre den offentlige orden ved at råbe sådan til en lovlig demonstration, siger Nicolaj Sivan Holst.

Heller ikke Asser Gregersen, der er advokat og tidligere har undervist i strafferet på Københavns Universitet, mener, at politiet kan anholde Tarek Adlouni på denne baggrund: - Når det er i forbindelse med en demonstration, så har man en udvidet ytringsret. Så umiddelbart kan jeg ikke se, at han skal dømmes for at have råbt det her i forbindelse med en demonstration, siger Asser Gregersen.

Udover at råbe ”Fuck Donald Trump” er Tarek Adlouni anklaget for at have haft en halsedisse foran munden til demonstrationen. Ifølge Tarek Adlouni selv, fordi det var koldt.

P1 Dokumentar har set en timelang video fra den ellers fredelige demonstration, og her kan man se, at alt fra ældre kvinder til unge mænd står med halstørklæder og halsedisser trukket op over hagen for at skærme for kulden, uden at de tilstedeværende betjente ikke griber ind overfor dem.

I forbindelse med anholdelsen pådrager Tarek Adlouni sig flere store sår i ansigtet, men flere af disse skader er aldrig blevet noteret i politiets rapport. Politiet har ellers en forpligtelse til altid at notere de skader, som en anholdt person har. Uanset om skaderne stammer fra anholdelsen eller ej.

Du kan høre anden del af miniserien ”Når tilliden til politiet forsvinder” torsdag klokken 13.01 på P1 eller høre hele serien her.