Justitsministeren vil udvise til torturstater

Justitsministeren ønsker via særlige aftaler at kunne udvise terrormistænkte til stater, der udøver tortur. Menneskerettighedsorganisationer advarer kraftigt mod muligheden.

Justitsminister Lene Espersen er parat til at udlevere terrormistænkte til "torturvenlige" stater. (Foto: Simon Bohr © Scanpix)

For at løse problemet med terrormistænkte udlændinge i Danmark, som ikke kan udvises af frygt for tortur i hjemlandet, satser justitsminister Lene Espersen nu på at få gennemført en omstridt ændring af dansk retspraksis. Ministeren er parat til at udvise til såkaldte "torturvenlige" stater – blot hun får en diplomatisk forsikring for, at hjemlandet ikke bruger tortur. Det skriver Berlingske Tidende.

- Vi vil nu undersøge, hvor farbar den vej er, men jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg håber, at vi får den mulighed, siger Lene Espersen, der understreger, at regeringen afventer et ekspertudvalg, før beslutningen træffes.

Udvalget, der skal kulegrave reglerne for de såkaldte administrative udvisninger, blev nedsat for 14 dage siden. Og efter arbejdet håber Lene Espersen at kunne indgå særlige aftaler, som indebærer, at myndighederne i landene, der skal tage imod de udviste, garanterer, at de udviste ikke bliver udsat for tortur eller anden mishandling.

Det er en falsk garanti

Men disse diplomatiske forsikringer, der allerede anvendes af flere andre EU-lande, kritiseres skarpt af FN, Europarådet, Europa-Parlamentet og menneskerettighedsorganisationer. Kritikerne henviser til sager, hvor udviste er blevet tortureret trods en diplomatisk forsikring.

- Der er tale om en falsk garanti, som er designet til at give en illusion om korrekthed, når demokratiske samfund udviser terrormistænkte til lande, der er kendt for at bruge tortur. Den slags bør Danmark, der er kendt som et foregangsland i kampen mod tortur, afholde sig fra, siger generalsekretær i Amnesty International, Lars Normann Jørgensen.

For øjeblikket er to irakere, som Danmark ikke kan udvise pga. frygt for tortur, kommet på tålt ophold. Desuden kan de de to tunesere, som PET mistænker for planer om at myrde Muhammed-tegneren Kurt Westergaard, af samme grund heller ikke umiddelbart udvises.

Både de K, DF og S har erklæret sig positive over for de omstridte udvisningsaftaler.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk