Justitsministeriet ændrer overnatningskrav til fem nætter - i den første uge efter grænseåbning

Fra mandag 15. juni kan turister midlertidigt nøjes med at opholde sig i Danmark i fem nætter i stedet for seks.

(ARKIV) Ændringen sker, fordi 15. juni er en mandag. Dermed vil mange turister i sommerhuse kun kunne nå at være i Danmark i fem dage, da sommerhuse typisk bookes fra lørdag til lørdag. (Foto: John Randeris © Scanpix)

Hidtil har kravet ligget på mindst seks overnatninger, hvis man som turist skal opholde sig i Danmark fra 15. juni.

Men det bliver nu ændret til fem nætter - men kun i den første uge efter genåbningen af grænserne, oplyser Justitsministeriet.

- Turister fra Tyskland, Norge eller Island, der har bestilt ferie i Danmark fra den 13. til den 20. juni, godt kan komme ind i Danmark den 15. juni på trods af, at turisterne alene skal opholde sig i fem nætter, skriver ministeriet i en udtalelse.

Lempelsen sker for at imødekomme blandt andre turisterne i de danske sommerhuse, hvor gæsterne typisk tjekker ind og ud om lørdagen.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) slog i går fast, at turisterne fra Tyskland, Island og Norge ikke behøver at overnatte det samme sted i Danmark alle dagene. Det må bare ikke være i København eller på Frederiksberg. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Skal stadig booke seks overnatninger

15. juni er imidlertid en mandag. Derfor ville turisterne kun kunne nå fem overnatninger i Danmark, hvis de havde booket et sommerhus fra lørdag 13. juni til lørdag 20. juni.

Der skal fortsat fremlægges dokumentation for, at der er booket et ophold på minimum seks overnatninger.

- Turisterne skal fortsat kunne fremlægge dokumentation ved grænsen for et ophold på minimum seks dage, men de vil få lov til indrejse, selvom der ved åbningen den 15. juni kun er fem dage af bookningen tilbage, skriver ministeriet.

Sommerhuse udlejes typisk fra lørdag til lørdag. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Regler ventes at vare hele sommeren

Fredag meldte statsminister Mette Frederiksen ud, at turister fra Tyskland, Norge og Island fra 15. juni må komme til Danmark, hvis de kan dokumentere, at de har booket seks overnatninger på hotel, campingplads, i sommerhus eller lignende.

Men overnatningerne må ikke være i København eller på Frederiksberg, hvor der er flest coronasmittede i Danmark.

Reglene skal ifølge justitsminister Nick Hækkerup (S) være med til at sikre, at der er kontrol med smitten i Danmark - samtidig med at turistindustrien igen kan tiltrække nogle af de udeblevne kunder.

Først efter sommeren ventes regeringen at se på at åbne for yderligere lande end Island, Norge og Tyskland.