Jylland ramt af jordskælv målt til 3,4 på richter-skalaen

Det var et jordskælv, som her til formiddag ramte Midt- og Vestjylland, bekræfter seismologer.

Blandt andet på Mors mærkede borgere jordskælvet. (Foto: Finn Byrum © Scanpix)

Et jordskælv har til formiddag ramt Midt- og Vestjylland.

Det blev målt til 3,4 på richter-skalaen, bekræfter Det Geologiske Datacenter Geus over for DR Nyheder.

Jordskælvet ramte omkring klokken 11 og kunne mærkes i flere byer på egnen, blandt andet i Herning, Holstebro, Struer, Lemvig, Skjern, Nykøbing Mors, Tarm, byer i Thy-området og Skive.

DR Nyheder har fået mange henvendelser fra borgere, som tydeligt mærkede rystelserne.

- Vi oplevede dem her på Klostervej i Kloster ved Ringkøbing, og de føltes som en mellemting mellem et lastvognstog lige uden for huset og pilotering i baghaven. De varede mellem 5 og 10 sekunder og var præcis kl. 11.00, skriver Jørn Deleuran i en mail til DR.

Ægteparret Peter og Lene Eg beskriver, at de sad omkring klokken 10.55 og drak kaffe og læste avis i deres stue, da skælvet nåede huset i Lemvig.

- Der lød pludseligt en dyb, kraftig eksplosionsagtig rumlen, og jeg kunne mærke en helt kortvarig rysten. For første gang i de 40 år, vi har boet her, har vi hørt porcelænet i vores skænk klirre i sekunder efter det dybe brag. Jeg kiggede ud af vinduet for at se efter reaktion hos kvæget, der afgræsser de fredede bakker lige uden for huset, men i det øjeblik var der ingen at se, fortæller Peter Eg.

TIP OS Mærkede du rystelserne? Skriv til journalist Maja Maach på mlrk@dr.dk

Har du optagelser/billeder på telefonen af rystelserne, må du gerne sende dem til DR Nyheder.

Hvad er richterskalaen?

  • Richterskalaen siger noget om, hvor meget et jordskælv får seismografen til at ryste – dvs. hvor kraftigt et jordskælv er.

  • Richterskalaen blev opfundet i 1935 af seismologen Charles Richter og bruges til at klassificere jordskælv efter deres såkaldte "magnitude" - deres størrelse i forhold til andre jordskælv.

  • Den er logaritmisk. Det vil sige, at rystelserne med richtertal 7 er 10 gange større end rystelserne fra et jordskælv med richtertal 6.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk