Jytte fik verdens mindste pacemaker

Jytte Lorentzen fra Aabyhøj kan ikke tåle en gammeldags pacemaker, så nu ligger en pacemaker på størrelse med en vitaminpille i hendes hjerte.

Jytte Becher Lorentzen havde så store problemer med sin gamle pacemakere, at hun næsten ikke kunne bevæge venstre arm. Nu har hun fået en ny og lille pacemaker, som gør, at hun ikke længere har problemer med armen.

Selvom de gamle pacemakere oftest fungerer helt uden problemer, så kan verdens første minipacemaker skabe stor glæde.

Det har 77-årige Jytte Becher Lorentzen fra Aabyhøj ved Aarhus erfaret på sin egen krop.

- Jeg er utrolig glad for, at de valgte mig ud til at skulle have sådan en. Det er mit held. Det er jeg meget begejstret for, siger hun til DR Nyheder.

En af de fem første med minipacemaker

Lægerne ved Aarhus Universitetshospital er netop begyndt at gennemføre operationer med den nye teknologi. Fem patienter har indtil videre fået indopereret minipacemakeren, der er på størrelse med en stor vitaminpille og noget dyrere end de traditionelle pacemakere.

En af dem er Jytte Becher Lorentzen, som har en pacemaker, fordi hun har problemer med langsom hjerterytme.

Gennem syv et halvt år havde hun en traditionel pacemaker, som fungerede godt. Men da den blev skiftet ud, som mange skal på et tidspunkt, så fik hun store problemer med den nye, gammeldags pacemaker.

Med traditionelle pacemakere laver lægerne en hule under huden ved skulderen, så pacemakerens teknik kan ligge der, mens der går små ledninger ned til hjertet.

Men da Jytte Lorentzen fik lagt en ny traditionel pacemaker ind, så ’gled’ den fra hulen hen i armhulen, når hun for eksempel løftede armen højt op eller sov på venstre side.

- Det generede mig så frygteligt, fordi jeg ikke havde fri bevægelse i den venstre arm, siger hun.

Højere livskvalitet

Derfor valgte lægerne, at hun skulle være en af de første, der fik den nye minipacemaker.

- Lægerne syntes, det var helt perfekt for mig at få det nye, og det er jeg utrolig glad for. For allerede nu, hvor der kun er gået en lille måned, så kan jeg mærke en kæmpe forskel i min livskvalitet, siger hun til DR Nyheder.

Nu kan hun frit bevæge armen og igen løfte nogle lidt tungere ting. Hun har heller ikke smerter længere.

- Før kunne jeg ikke løfte min arm op over hovedet, og det generede mig utrolig meget, når jeg skulle sove. Med den nye pacemaker har det været en kæmpe forløsning for at få et bedre liv, siger hun.

- Jeg har det helt fantastisk, siger hun også.

Fungerer helt perfekt

Jytte Lorentzen var vågen under den korte operation, og hun kunne rejse sig igen, da lægerne efter nogle timer havde tjekket, om den nye pacemaker virkede, som den skulle.

- Operationen er meget skånsom for ens krop, siger hun.

Den eneste gene, der er ved operationen, er det snit på et par centimeter, som lægerne laver ved patientens lysken, når de skal lægge pacemakeren ind. Nu er der ikke længere noget, som kan ses under huden.

- Den ligger inde i hjertekammeret og fungerer helt perfekt, tilføjer 77-årige Jytte Becher Lorentzen.

Facebook
Twitter