K: Betingede pletter på straffeattesten

Unge der første gang begår småkriminalitet skal slippe for pletter på straffeattesten, hvis de vel at mærke holder sig på måtten i tre år. Det foreslår de konservative.

K foreslår at nogle pletter på straffeattesten skal være betingede. (Foto: DR- Johnny Krone)

Unge under 18 år skal kunne rapse eller begå anden småkriminalitet, uden deres straffeattest bliver sværtet til, mener de konservative.

Partiets retsordfører Tom Behnke siger til Radioavisen, at ordningen skal gælde første gang unge træder ved siden af:

- Når de har overstået deres straf, skal de have en betinget plet på straffeattesten. Og hvis de så lader være med at begå noget ulovligt de næste tre år, slipper de for en plettet straffeattest, siger Tom Behnke.

Give dem en chance

Formålet er - ifølge Tom Behnke - at give unge lovovertrædere en chance for at få et job, de ville være forhindret i at få, hvis de havde en plettet straffeattest.

- Mange unge kan ikke få et job eller en læreplads, fordi de er trådt ved siden af en enkelt gang. De fortjener en ekstra chance, hvis de til gengæld holder sig på måtten i fremtiden, siger retsordfører Tom Behnke.

Alvorlig kriminalitet, som giver ubetinget fængselsstraf, skal ifølge partiet stadig give de unge en plet på straffeattesten.

Forslaget kommer i forlængelse af justitsminister Lars Barfoeds udtalelse om, at straffeloven nu er strammet tilstrækkeligt, og at regeringen i fremtiden vil fokusere på forebyggelse.

Der tegner sig et politisk flertal for det konservative udspil.