K: Folketinget skal ikke bestemme hvor mange børn pædagogerne passer

De seneste 30 år er der kommet flere børn per pædagog i de danske daginstitutioner. Alligevel mener Mai Mercado (K) ikke, at folketinget skal blande sig i institutionernes normering.

Mai Mercado mener ikke, at folketinget skal blande sig i, hvor mange pædagoger, der bør være i de danske daginstitutioner. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Bør der fastlægges en nedre grænse for, hvor mange børn, der må være per pædagog i en børnehave? Eller skal Christiansborg blande sig uden om og lade kommunerne bestemme selv?

Det er spørgsmålet, som Mai Mercado, børneordfører hos De Konservative, og Jacob Mark, børneordfører hos SF, debatterer i programmet "Langt fra Borgen", der bliver sendt på DR1 i aften.

Og de to politikere er langt fra enige.

- Jeg tror godt, det kan lade sig gøre at lave nogle omprioriteringer, siger Mai Mercado (K), som ikke mener, det er folketingets opgave at blande sig i, hvor mange pædagoger, der bør være i de danske daginstitutioner, altså det man også kalder normeringer.

- Jeg køber ikke argumentet med, at der kun er én sum penge, og så skal man skære i børneområdet, siger hun. I stedet foreslår hun at skære i områder som for eksempel snerydning.

Danmark bruger flest penge på daginstitutioner

Jacob Mark (SF) er langt fra enig med sin politiske kollega.

Han mener, at der er for få pædagoger i de danske daginstitutioner, og han ønsker derfor en grænse for, hvor mange børn, der må være per pædagog - en såkaldt minimumsnormering.

Jeg synes ikke, man kan sige, at kvaliteten er dalet, og at de institutioner, der har en lav normering er dårligere, end de der har en høj normering.

Mai Mercado, børneordfører hos De konservative

- Hver gang sparekniven bliver ført i kommunerne, så er børneområdet et let sted at skære, fordi det er så stort, siger han.

I de senere år har de danske pædagoger rigtig nok fået flere børn at tage sig af.

Siden 2000 har hver pædagog i gennemsnit fået to børn mere at holde styr på, hvis man måler på den tid, de rent faktisk er sammen med børnene.

Danmark er et af de lande i verden, der bruger den største andel af offentlige skattepenge på dagtilbud.

Samlet set bliver der i Danmark brugt 41 milliarder kroner om året.

Pengene dækker over udgifter til vuggestuer, dagplejer, børnehaver og aldersintegrerede institutioner.

Mai Mercado: Kvaliteten er ikke dalet

I programmet "Langt fra Borgen" besøger Mai Mercado og Jacob Mark en integreret institution i Albertslund, hvor de skal agere pædagoger for en dag for at få et nærmere kig på, hvordan dagligdagen foregår i en dansk institution.

Stort set alle danske børn mellem et og seks år bruger i gennemsnit 36 timer om ugen i en institution.

Hvor hver pædagog i landets institutioner i 1986 skulle holde styr på 7,5 barn, så har pædagogerne i dag 11,8 børn at se efter, hvis man trækker pædagogernes ekstraopgaver som for eksempel møder fra den tid, de rent faktisk tilbringer sammen med børnene fra.

- Jeg tror, det skyldes en effektivisering, hvor man har tænkt, at man kan gøre tingene på nogle nyere og smartere måder. Men jeg tror også, vi må være ærlige og sige, at det ikke er blevet prioriteret ude i kommunerne, siger Mai Mercado og fortsætter:

- Men jeg synes ikke, man kan sige, at kvaliteten er dalet, og at de institutioner, der har en lav normering er dårligere, end de der har en høj normering.

Langt fra Borgen bliver vist på DR1 torsdag aften klokken 21:55.