Nyuddannede kunstnere som designere og forfattere skal modtage SU efter endt uddannelse, så de kan få ro til at etablere sig inden for deres felt.
Sådan lyder De Konservatives forslag til finanslovsforhandlingerne.
Forslaget skal sikre, at nye kunstuddannede får tid til at begynde en karriere inden for deres uddannelse i stedet for at bruge tid på dagpengesystemet, hvor de skal søge jobs - også uden for deres felt.
- Det er meget svært for nyuddannede kunstnere at få fodfæste, fordi de ikke må lave noget ved siden af dagpengene, og de skal være arbejdsmarkedsparate, siger kulturordfører Naser Khader (K).
- Med vores forslag får du mere tid til at lære at klare dig selv.
Ifølge Kulturministeriet vil det koste cirka 4,3 mio. kroner årligt at give en forlænget SU-ydelse til de cirka 60 kandidater fra forfatterskolerne og kunstakademierne.
Kunst er vigtigt for Danmarks sammenhængskraft
Ifølge Naser Khader er nye kunstnere i en sværere situation end mange andre nyuddannede.
- Det har alle tider været sådan, at kunstnere blev støttet af konger og fyrster, og den støtte har givet grobund for, at de er kommet ud over rampen, siger han.
- Kunst kan man ikke sætte en pris på. Kunst er enormt vigtigt for vores kultur og sammenhængskraft, og derfor er det en gruppe, vi må støtte, siger Naser Khader.
Tid til fokus
Sofie Osmark Genz blev sidste år færdig på kunstakademiet som tekstildesigner.
Hun mener, De Konservatives forslag er en god idé, fordi nyuddannede får tid til at fokusere på det, de er uddannet indenfor, og dermed hurtigere kan etablere sig i deres specifikke felt.
- Når man ikke skal søge arbejde, som man skal på dagpenge, så kan man fokusere på at komme ud med sine egne ting, siger hun.
Selv er hun lige nu i gang med et gulvtæppeprojekt, som hun betegner som en blanding af kunst og design, hvor hun eksperimenterer med at væve gulvtæpper, som udfordrer forestillingen om, hvad et gulvtæppe er, samtidig med at det skal være et stykke brugbart og slidstærkt interiør.
Sofie Osmark Genz mener ikke, det giver mening blot at sige, at kunststuderende må klare sig selv og kæmpe for at finde et job som alle mulige andre nyuddannede.
- Inden for mange andre fag kan man gå ud og få et job, men det findes ikke rigtigt inden for kunstverden. Der skal man lave sit eget job, og det kan godt tage noget tid. Så på den måde bliver man nødt til at få noget hjælp i starten, så man på et tidspunkt kan leve af det, siger hun.
Brug fritiden
Hos Venstre er der dog ingen opbakning til De Konservatives forslag. Britt Bager, kulturordfører i Venstre, mener, det er mest fair, hvis nyuddannede kunstnere har samme vilkår som alle andre.
- Man kan søge midler fra Statens Kunstfond, både hvis man er nyuddannet og etableret, og der uddeles en halv milliard hvert år. Så Venstre har ingen planer om at begunstige kunstnere yderligere, siger hun.
Hos regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, lyder også, at de nyuddannede kunstnere må klare sig selv efter at have fået en uddannelse på statens regning. Kulturordfører Alex Ahrendtsen køber ikke argumentet om, at det er sværere at starte en karriere i kunstbranchen end andre brancher.
- Andre brancher er også svære, når man er nyuddannet. Jeg har også selv været forfatter og forelægger. Jeg skrev mine bøger i min fritid. Sådan må det være. Det er ikke statens opgave at forsørge folk, siger Alex Ahrendtsen, der ikke forstår De Konservatives 'socialistiske tankegang'.
Ifølge ham er problemet med mange danske kunstnere, at de ikke ved ret meget om det almindelige liv. Derfor vil det være godt for dem at tage et job som alle andre.
- Der er ikke noget mere inspirerende end mødet med virkeligheden. Jeg tror, de har godt af at møde danskerne i hverdagslivet.