Kåre Mølbak: Smitterisikoen for minkavlere er større end for læger og sygeplejersker

Det har ikke været muligt at begrænse smitten blandt mink.

- Det er det eneste rigtige at gøre, selvom det er trist for både dyr og mennesker, siger fødevareminister Mogens Jensen (S). (Arkivfoto) (Foto: © Kim Haugaard, Scanpix)

Det er farligere at være minkavler end at være ansat i sundhedsvæsenet.

Så klar er beskeden fra Kåre Mølbak, der er faglig direktør ved Statens Serum Institut, på et pressemøde omkring den aktuelle smittesituation på minkfarme i Nordjylland.

- Data tyder på, at der er betydelig større risiko for at blive smittet, hvis man er minkfarmer, end hvis man er sygeplejerske eller læge, siger han.

Kåre Mølbak tilføjer, at risikoen formentlig handler om den store mængde støv, der dannes i besætningerne.

- Og så er der virus i det støv, mens man kan opretholde en anden standard på sygehuse, siger han.

pressemødet er det kommet frem, at op mod 100 nordjyske minkbesætninger skal aflives efter coronasmitte på 41 minkfarme. Samlet set betyder det, at over en million mink skal aflives.

– Det er det eneste rigtige at gøre, selvom det er trist for både dyr og mennesker, siger fødevareminister Mogens Jensen (S).

Samtlige 41 besætninger ligger i Nordjylland.

Smitte fra dyr til menneske

Kåre Mølbak understreger, at man er nødt til at tage konsekvensen, fordi udbruddene på farmene også kan ramme mennesker.

– En andel af de her tilfælde har en særlig variant, som kommer fra minken. Vi ser, at der sker en smitte fra mink til mennesker.

- Vi ved med sikkerhed, at mennesker kan smitte mink, og mink kan smitte mennesker, siger Kåre Mølbak.

Mogens Jensen fortæller, at der kan være et økonomisk plaster på vej til de ramte minkavlere.

Minkfarme uden smitte kan risikere at skulle aflive alle deres dyr, alene fordi de er tæt på andre farme med smitte. Det første tilfælde af coronasmitte på en minkfarm blev konstateret i midten af juni.

Der kan være økonomisk kompensation på vej til de pågældende minkfarme, oplyser fødevareministeren.

- Vi vil - i dialog med erhvervet - se på, hvilke muligheder der er for at understøtte branchen. Det gælder både i forhold til ejere og medarbejdere, siger Mogens Jensen.