Kæledyr får piller mod depression

7 ud af 10 dyrlæger ordinerer antidepressiv medicin til især hunde og katte.

7 ud af 10 dyrlæger ordinerer antidepressiv medicin til især hunde og katte. (Foto: Jacob Hokland)

Et stort og voksende antal danske kæledyrsejere får antidepressiv medicin til deres dyr, når dyrene er bange eller kede af det.

Således svarer 53 ud af 75 dyreklinikker og -hospitaler, der har deltaget i en rundspørge foretaget af Politiken Research, at de udskriver antidepressiver til kæledyr.

Det er primært hunde og katte, der modtager medicinen i form af stoffet clomipramine og præparatet Clomicalm, som er beslægtet med antidepressiv medicin til mennesker.

- I dag udskrives der oftere Clomicalm end for år tilbage, siger formand for Danske Fagdyrlæger for Hunde og Katte, Jens Beyer, til Politiken.

Professor forarget

Jens Beyer understreger, at behandlingen skal ses i sammenhæng med almindelig adfærdstræning.

- Det sker oftest, hvis en hund har alene-hjemme-problemer eller angst ved høje brag, siger Jens Beyer til Politiken.

Clomipramine har i en årrække været tilgængeligt for kæledyrsejere, men det stigende omfang forarger primatolog ved Syddansk Universitet Jill Byrnit, der forsker i menneskers relation til dyr. Hun er "meget overrasket" over, at der ordineres så mange antidepressive midler:

- Det dækker over et kæmpe problem. Depression hos for eksempel en hund har ikke nødvendigvis noget at gøre med den kropslige kemi. Der kan derimod være noget helt galt med dyrets udvendige rammer - altså den måde, det holdes på, siger Jill Byrnit til Politiken.

Omfang skal undersøges

Det Dyreetiske Råd opfordrer til, at omfanget bliver undersøgt:

- Antidepressive midler er ren symptombehandling. I stedet bør man se, om man kan ændre det, der gør dyrene depressive. De kan være undertrykte af andre dyr, eller det kan skyldes den måde, man holder dem, siger formand Bengt Holst.

En bevidstgørelse af netop ejerne er nøglen til at få vendt udviklingen, mener fødevareminister Mette Gjerskov (S):

- Vi trænger til en offentlig debat om, hvad dyr og mennesker er, og hvilken rolle de skal spille i vores liv. Nogle lader sig friste til at forkæle kæledyret, som om det var et menneske. Det er bekymrende, siger ministeren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk