Kæmpe antiterroraktion: Det ved vi - og det ved vi ikke

20 personer er anholdt for at have planlagt terror i en landsdækkende aktion i dag.

Chefpolitiinspektør i Københavns Politi, Jørgen Bergen Skov (t.v.), og chefpolitiinspektør og operativ chef i PET, Flemming Drejer (t.h.), sagde på et pressemøde, at de har alle mistænkte i deres varetægt. (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

En stor politiaktion har i dag udspillet sig over hele landet.

Politiet i syv politikredse har foretaget ransagninger og anholdelser og angiveligt bremset terrorplaner.

Det fortalte chefpolitiinspektør i Københavns Politi, Jørgen Bergen Skov, og chefpolitiinspektør og operativ chef i PET, Flemming Drejer, på et pressemøde.

Her er et overblik over, hvad vi ved om den storstilede aktion. Og over, hvad vi endnu ikke ved.

Det ved vi om dagens aktion

Onsdag eftermiddag indledtes en stor politiaktion på tværs af syv politikredse over hele landet.

Her blev 20 adresser ransaget og omkring 20 personer blev anholdt på baggrund af en mistanke om forberedelse af terrorangreb med et militant, islamistisk motiv. Planerne skulle være rettet mod et mål på dansk jord.

De anholdte har blandt andet forsøgt at anskaffe skydevåben og har erhvervet sig ingredienser til at fremstille sprængstoffer.

- PET har gennemført en intensiv efterretningsindsats baseret på en mistanke om, at flere personer forberedte terrorangreb. De er drevet af et militant, islamistisk motiv. De har intention og kapacitet til at begå terror i Danmark, sagde operativ chef i PET, Flemming Drejer, på pressemødet.

Syv politikredse har været involveret i onsdagens aktioner. Det drejer sig om politikredsene Østjylland, Københavns Vestegn, Nordjylland, Midt- og Vestjylland, Midt- og Vestsjælland, Fyn og København.

Alle mistænkte er ifølge PET tilbageholdt, og dagens aktion ændrer ikke ved den officielle vurdering af terrortruslen mod Danmark.

- Det ændrer ikke på terrortruslen mod Danmark, den er fortsat alvorlig. Vi skal ikke lade os kue af terror, vi skal leve vores liv normalt, sagde Flemming Drejer.

Det mangler vi svar på

Politiet er onsdag aften fortsat til stede mange steder i landet - her i Aalborg. Det er ikke bekræftet fra officiel side, at det er direkte forbundet til den store politiaktion. Nordjysk Politi har dog bekræftet sin deltagelse i operationen. (Foto: Henning Bagger © Henning Bagger)

Der er stadig flere centrale spørgsmål, der står ubesvaret efter pressemødet.

Vi ved intet om de anholdte - deres nationalitet, køn eller indbyrdes relationer for eksempel. Vi ved fortsat heller ikke, hvor i landet, angrebet skulle have fundet sted - altså hvad eller hvem, der var mål for angrebet.

Det står også fortsat uvist hen, hvornår angrebet var planlagt til at finde sted. Vi ved heller ikke, om de anholdte er kendt af politiet.

Politiet har været til stede flere steder i landet i løbet af onsdag aften, men det er heller ikke bekræftet af politiet, om disse indsatser hænger sammen med den store politiaktion.

Hvor har politiet været til stede?

Politiet har endnu ikke bekræftet præcis, hvor anholdelserne og ransagningerne har fundet sted.

Ifølge DR Nyheders oplysninger har politiet dog været talstærkt til stede flere steder i landet onsdag eftermiddag og aften.

Det drejer sig om Ravnkildevej og Stormgade i Aalborg, Voldparken i Husum, Højbjergvej i Herlev, Munkebo ved Odense og Gullestrup ved Herning:

Kort: Flemming Brandt/DR.

Desuden har politiet været til stede i Gersagerparken i Greve, hvor en Rullemarie blev sat ind. Denne aktion er relateret til antiterroraktionen, bekræfter politiet.

Hvad sker der nu?

De anholdte fremstilles i grundlovsforhør torsdag. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

I morgen, torsdag, vil nogle af de anholdte blive fremstillet i grundlovsforhør og sigtet for overtrædelse af terrorparagraffen - Straffelovens paragraf 114.

pressemødet oplyste chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov, at der blive begæret lukkede døre og at forhøret altså vil være lukket for offentligheden. Inden dørene til retsmødet lukkes, vil en sigtelse dog blive læst op.

Her kan flere detaljer komme frem.

Det er slet ikke sikkert, at alle de anholdte vil blive sigtet. Det er også uvist, hvad de vil blive sigtet for. Det er tidligere set, at politiet har anholdt langt flere, end de ender med at sigte.

- Jeg mindes tidligere terrorsager - for eksempel Glostrup-sagen. Der blev anholdt 25 personer, kun fire blev fremstillet i grundlovsforhør, og kun én blev dømt. Så jeg vil nok lige afvente situationen i de nærmeste dage, før jeg vil kommentere på sagens alvor, siger tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen til Ritzau.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk