Kæmpe forskel på kvalitet af hurtigtest: Den ringeste fanger kun 2,5 procent af smittede

Den bedste fanger til gengæld 94 procent, viser stor undersøgelse af test godkendt til det danske marked.

Danske forskere har undersøgt 46 forskellige test. Både test, som er godkendt til hjemmebrug og test, som benyttes af hurtigtestcentre og af regionerne på blandt andet folkeskoler og plejehjem. (Foto: BJARKE ØRSTED © Hvidovre Hospital)

Mange af os har formentlig selv stukket en pind i næsen eller stået i kø for at få andre til at gøre det i løbet af de seneste par år.

Selvom mængden af test efterhånden er aftagende, kan vi stadig risikere at rende ind i podepindene lidt endnu - eller få brug for dem igen i fremtiden.

Men en hurtigtest er ikke bare en hurtigtest.

Der er nemlig enormt stor forskel på, hvor meget vi kan stole på de forskellige typer af såkaldte antigen-test, som dækker over både de test, du kan tage derhjemme, få foretaget ved et hurtigtestcenter og få udleveret til ungerne nede på skolen.

Det viser en ny, stor undersøgelse af 46 forskellige slags næse-, spyt- og svælgtest, der alle er godkendt til salg i Danmark.

Resultaterne af undersøgelsen har i den grad overrasket forskerne bag.

For selvom de regnede med at se en forskel mellem de dårligste og de bedste test, var forskellen mere markant og bekymrende end forventet.

Det viste sig nemlig, at den dårligste test kun fangede 2,5 procent af de coronasmittede, mens den bedste fangede 94 procent.

- Det er en stor overraskelse på noget, der ellers burde være rimeligt ensartet.

Det siger Uffe Vest Schneider, der er afdelingslæge ved Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Hvidovre Hospital.

Siden sensommeren 2020 har han stået i spidsen for den uvildige undersøgelse af de 46 test.

Den bedste hurtigtest viste sig at være Flowflex fra den amerikanske producent Acon, som er en af de fire test, Region Midtjylland har indkøbt på vegne af alle regioner, og som altså benyttes på offentlige institutioner.

Testen kan også købes som hjemmetest på nettet.

- Det er overraskende, at det var en hjemmetest, hvor man skal pode i ydre del af næsehulen, der viste sig at være den bedste, siger Uffe Vest Schneider.

Han havde forventet, at en test udviklet til professionelt brug og med podning længere oppe i næsen ville klare sig bedre.

I undersøgelsen fangede Flowflex-testen 94 ud af 100 smittede med covid-19. En PCR-test fanger til sammenligning 98-99 procent af smittede.

Flowflex er den hurtigtest, der i undersøgelsen var bedst til at detektere coronasmitte. Den er blandt de fire varianter af hurtigtest, som er indkøbt af regionerne til brug i skoler og andre institutioner. Testen er også godkendt som hjemmetest. (Foto: Omid Jafi © DR)

Undersøgelsen viser, at kun ni ud af i alt 46 test har en følsomhed på over 90 procent, som ifølge Uffe Vest Schneider er skæringsgrænsen for, hvor en hurtigtest er god nok.

Det betyder, at de viste et korrekt, positivt resultat i 90 af 100 tilfælde.

Til sammenligning fangede de dårligste test i studiet kun lidt over to ud af 100 smittede.

- De ni test vil vi gerne anbefale. Det er dem, det vil give mest mening at bruge, siger Uffe Vest Schneider.

Han ser dog hurtigtest som et supplement til og ikke en erstatning for de mere pålidelige PCR-test.

Flere producenter med godkendte test i Danmark er blevet spurgt, om de ville deltage i studiet, men nogle ønskede ikke at deltage. Der kan desuden være kommet flere producenter og test på markedet, siden undersøgelsen blev påbegyndt i 2020. Studiet kan derfor ikke sige noget om kvaliteten af disse.

Resultaterne fra undersøgelsen kan heller ikke overføres direkte til dagligdagen, understreger Uffe Vest Schneider.

Der er nemlig forskel på, hvordan vi hver især udfører en test, og om vi afkoder testresultatet korrekt.

Derfor er en vigtig pointe fra undersøgelsen også, at vi skal være opmærksomme på, hvilken type test, vi vælger og på at tage testen korrekt, forklarer Uffe Vest Schneider.

- Hvis man skal tage en hurtigtest, skal man tage en test fra den forreste del af næsehulen. Og man skal holde sig væk fra svælgtest (pånær til PCR) og særligt fra spyttestene, som er de dårligste til at finde smitte, siger Uffe Vest Schneider og tilføjer:

- Når man så tager testen, skal man ikke nødvendigvis gøre det, der står i instruktionen. Man skal tage podepinden lige ind (vandret) i næsen og cirka tre centimeter ind langs bunden af næsen, så den ikke befinder sig helt ude i snudeskaftet. Herved tager man en prøve fra den forreste del af næsehulen.

Her kan du se et overblik over de tre hurtigtest, der er godkendt til hjemmetest, og som klarede sig bedst i studiet.