Kæmpe voldssag mod bande: Hemmelig videoovervågning hjælper politiet

Tre er stadig på fri fod i sagen, der er en af de største bandesager nogensinde.

I september 2018 blev der skudt i gaderne i København på grund af en bandekonflikt. Her er politiet til stede på Ydre Nørrebro den 19. september, hvor der var afgivet skud. (Foto: BAX LINDHARDT)

Den største retssal i retten i Glostrup blev taget i brug i dag, da en stor sag om et groft overfald i bandemiljøet begyndte.

Talte man antallet af personer i retssalen, nåede man med tilhørere og bevogtende politibetjente op over de 75. Retssalen var med andre ord stuvende fuld.

I sagen er hele 19 personer fra bandemiljøet tiltalt for i 18 minutter at have slået, sparket og stukket to unge mænd fra en rivaliserende bande i en frisørsalon på Nørrebrogade den 16. september sidste år. Alle nægter sig skyldige.

Ifølge anklagen ringede én af de ledende personer fra banden til flere andre, da han så manden fra den rivaliserende bande gå ind i frisørsalonen. Det betød ifølge politiet, at flere bandefolk kom og deltog i overfaldet.

- Jeg mener, at alle de tiltalte har haft en rolle, sådan at volden har kunnet lade sig gøre, lød det fra anklager Mads Nysom Petersen.

Hemmelig overvågning er centralt bevis

Politiet kunne ti dage efter overfaldet i frisørsalonen anholde syv i sagen.

På det tidspunkt havde København og den københavnske vestegn været ramt af flere voldelige episoder i det, som politiet kaldte en konflikt mellem to grupperinger på Nørrebro, der tidligere havde dannet fælles fodslag under navnet Brothas.

I dag i retten kom det frem, at det gik hurtigt med anholdelsen af de syv, fordi politiet på grund af en bandekonflikt på Nørrebro i København havde sat hemmelig videoovervågning op i det offentlige rum.

- Politiet sendte videoen rundt til afdelinger i Københavns Politi. Én af afdelingerne er den, som har med rockere og bander at gøre. Efter at have set videoen vurderede man, at det var de tiltalte, der nu sidder her, som deltog i volden, forklarede Mads Nysom Petersen i dag.

På billederne fra videoovervågningen kan man se en travl Nørrebrogade og indgangen til frisørsalonen, hvor det voldelige overfald ifølge anklagen skete.

Her ankommer flere små grupper med hætteklædte og maskerede mænd på et tidspunkt, og politiet mener at kunne udpege de tiltalte i sagen.

Tre personer fortsat på fri fod

Selvom der er 19 tiltalte, var kun 16 til stede med deres advokater på anklagebænken i dag.

Tre personer er nemlig fortsat på fri fod i sagen.

- Jeg ønsker derfor, at deres sag bliver udskilt fra de andres, så den ikke kører nu, forklarede anklageren. De tre har siden september sidste år været internationalt efterlyst, men er altså endnu ikke blevet anholdt.

Én af de tre er tiltalt for under overfaldet at ringe til en person fra en tredje bande - Loyal To Familia - hvilket ifølge politiet betød, at to personer fra Loyal To Familia også deltog i overfaldet.

Anklagemyndigheden kræver udover fængselsstraf, at 17 af de tiltalte i sagen får et såkaldt opholdsforbud, så de i en periode ikke må færdesNørrebro.

Fordi politiet mener, at overfaldet skete som en del af en bandekonflikt, kan straffen stige til det dobbelt af den normale straf, hvis de tiltalte kendes skyldige.

Fire tiltalte kræves udvist af Danmark.

Modsatte gruppering tiltalt i anden sag

Bandefolk fra den modsatte gruppering er tiltalt i en anden sag, der også udløber af sidste års konflikt - blandt anklagerne er der fem drabsforsøg og ulovlig våbenbesiddelse flere steder i københavnsområdet:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter