Kæmpede mod coronabøder i retten: Tre personer frifundet

Københavns Byret har vurderet, at tre personer ikke skal betale bøder, som de modtog for at bryde opholdsforbuddet på Islands Brygge.

I knap en uge i foråret var der opholdsforbud på Islands Brygge. (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

Tre personer er blevet frifundet for at bryde opholdsforbuddet på Islands Brygge i foråret.

Det har Københavns Byret netop vurderet. Det skriver de i en pressemeddelelse.

De tre personer - to kvinder og en mand - slipper derfor for at betale en bøde på 2.500 kroner.

De tre tiltalte havde erkendt i retten, at de havde været til stede på Islands Brygge, da der var opholdsforbud, men de nægtede sig skyldige, da de ikke vidste, at der var opholdsforbud i området.

Ifølge politiet blev der opsat 100 skilte i området, hvor der var opholdsforbud tilbage i foråret. (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

Retten lagde blandt andet vægt på i sin afgørelse, at selvom der blevet opsat skilte i området, så var der ikke nærmere oplysninger om, hvor i området de var sat op, eller om alle skilte fortsat var til stede den 26. april 2020, da de tre modtog en bøde.

Overså skilte

Det var i sidste uge, at der blev afholdt retsmøde i de tre bødesager, og her pegede alle tre bødemodtagere på, at skiltningen ikke var god nok under opholdsforbuddet.

En af dem var den 28-årige Laura Koefoed, som søndag 26. april var ude at gå med sin hund på Islands Brygge.

Undervejs tog hun et kort ophold på en kantsten, hvorefter politiet gav en bøde for overtrædelse af opholdsforbuddet.

Men den 28-årige kvinde fortalte i retten, at hun ikke havde set nogle skilte på sin gåtur.

- Jeg lagde ikke mærke til noget. Vi gik ruten bagefter, hvor vi så, at der var to skilte, og de var ikke særligt store. Der stod ikke "politi" med stort. Det kunne lige så godt have været noget andet, siger hun.

En lignende kritik kom fra en 44-årig mand, som også var mødt op i retten. Han var cyklet til Islands Brygge, da han havde en aftale med en kvinde klokken 18.30.

Mens han ventede på sin aftale, satte han sig på en bænk, hvorefter han modtog en bøde fra politiet.

Efterfølgende fik han vist, at der flere steder var opsat skilte.

- Jeg så ikke noget. Der hang nogle små skilte, men om det er en kone, der leder efter sin forsvundne kat, eller politiet, det ved jeg jo ikke, siger han.

- Jeg kunne ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at jeg fik en bøde for at sidde alene på en bænk, lød det fra den 44-årige mand.

100 skilte på Bryggen

Ifølge en politibetjent, som var indkaldt for at vidne i retten, så var der opsat 100 skilte på Islands Brygge.

- Der blev sat 50 skilte op i A4-papirer og 50 i A3-papirer, forklarede betjenten i retten.

- Vi satte skilte op, hvor der var en naturlig indgang til stedet. Primært hvor folk normalt tager ophold og på bænke også. Vi havde fået tilladelse fra kommunen til at sætte dem på træer og på bænke.

Desuden kom Københavns Kommune med tre store plakater, der også advarede om forbuddet.

Dommeren har desuden ved sin afgørelse lagt vægt på, at der ikke var oplysninger om, om opholdsforbuddet havde været omtalt i medierne, og hvornår det blev omtalt.

Endeligt skriver retten også, at der ikke er ført det fornødne bevis for, at de tre "kunne eller burde kunne se de opsatte skilte om opholdsforbuddet eller på anden måde burde have været bekendt med" opholdsforbuddet.

Laura slap for bøde: Det var en principsag

Laura Koefoed er glad for, at hun i dag er sluppet for bøden på 2.500 kroner.

- For mig handler det ikke om, at jeg ikke ville betale bøden. Det var, fordi skiltningen ikke har været tilstrækkelig. Det har for mig hele tiden været en principsag, siger hun.

- Hvis vi skal leve i et samfund, hvor der hele tiden kommer nye regler og love, så er det bare vigtigt, at vores myndigheder, især politiet, hjælper os.

Hun mener også, at der var bedre skilte, da man lavede opholdsforbuddet på Nørrebro i weekenden.

Ifølge Ritzau sigtede Københavns Politi 30 personer for at bryde forbuddet den lille uge det varede.

Det er som udgangspunkt ikke muligt at anke små bødesager til landsretten. Men anklagemyndigheden kan søge om en særlig tilladelse, som gives i principielle sager.

Anklagemyndigheden vil derfor kigge nærmere på sagen.

- Der er tale om ny lovgivning, og det er første gang, at sigtelser for overtrædelse af opholdsforbuddet bliver prøvet ved domstolene. Det har også været vigtigt for politiet at få rettens afgørelse i de her sager, og nu vil vi nærlæse dommene for at se, om det giver anledning til konsekvenser, siger advokaturchef Kristian Kirk fra anklagemyndigheden ved Københavns Politi i en mail til DR.

Facebook
Twitter