Kæmpeisbjerg bevæger sig væk fra grønlandsk bygd

Isbjerget har indtil videre flyttet sig mellem 400 og 600 meter nordpå, beretter Arktisk Kommando.

Isfjeldet grundstødte torsdag ud for den grønlandske bygd Innarsuit, hvor flere indbyggere stadig er evakueret på grund af risikoen for flodbølge. (Foto: Magnus Kristensen © Scanpix)

En kombination af fralandsvind og tidevand har fået det kæmpestore isbjerg ud for den grønlandske bygd Innaarsuit til at vride sig løs og bevæge sig væk fra kysten.

Det oplyser Arktisk Kommando til DR Nyheder.

- Det er gået, som vi havde håbet på. I løbet af natten har kraftig vind fra syd og gode strømforhold fået isbjerget til at flytte sig et sted mellem 400 og 600 meter nordpå. Og det er rigtig godt for den risiko, bygden havde udsigt til, siger Jakob Rousøe, chef for operationssektionen i Arktisk Kommando, der har inspektionsskibe i området.

Det store isbjerg stødte torsdag på grund 100 meter ud for bygden Innaarsuit i det vestlige Grønland. Det fik bygdens beboere og myndigheder til at frygte, at isbjerget ville begynde at kælve og sende en flodbølge mod land.

Ny risikovurdering venter

Lige nu venter myndighederne på en detaljeret vejrudsigt fra DMI og fotodokumentation fra inspektionsskibene, så beredskabet kan udarbejde en opdateret risikovurdering.

Om faren er drevet helt over, vil tiden vise. Meget afhænger ifølge Jakob Rousøe af de kommende dages vejr.

Der er derfor heller ingen nyheder til de 169 indbyggere i de mest udsatte områder, der for en sikkerheds skyld blev evakueret fredag, siger vagtchef hos det grønlandske politi, Aqqaluk Petersen.

- Det er en positiv nyhed, at isbjerget har bevæget sig i nordgående retning, men det er et kæmpestort isbjerg, og derfor kan vi ikke med sikkerhed vide, om faren stadig er der. Så folk må fortsat blive de steder, de er evakueret til, siger han.

Flodbølge ramte Nuugaatsiaq

17. juni sidste år blev bygden Nuugaatsiaq ved Uummannaq ramt af en flodbølge, der blev udløst af et jordskred.

Fire mennesker døde, 11 blev såret, og adskillige huse blev skyllet ud i havet.

Både Nuugaatsiaq og nabobygden Illorsuit står i dag tomme, da myndighederne frygter et nyt jordskred.

Facebook
Twitter