Kærester fra Norden og Tyskland må komme ind i Danmark - men Sarah og Stig må stadig ikke få besøg af deres

Danskere med kærester i lande udenfor Norden og Tyskland forstår ikke, hvorfor de ikke må ses.

Sarah kan stadig ikke få sin kæreste gennem fire år på besøg, fordi det kun er kærester fra nordiske lande og Tyskland, der må rejse ind fra i morgen. (© PRIVATFOTO)

Det bliver en glædens dag for danskere med kærester fra Tyskland eller nordiske lande i morgen.

I hvert fald kan kærester fra Tyskland og de nordiske lande i morgen få lov til at krydse grænsen til Danmark, for første gang siden grænserne blev lukket i marts.

Mens nogle kærestepar kan kramme og kysse hinanden igen, må Sarah Elise Bruun vente på ubestemt tid, før det bliver hendes tur. Hendes kæreste gennem fire år bor nemlig i Rumænien og må derfor stadig ikke komme til Danmark.

- Det føles som et levende mareridt. Det er rigtig svært at forestille sig, medmindre man står i det, siger Sarah Elise Bruun.

Hun mødte sin rumænske kæreste i Danmark i 2016, mens han tog sin ph.d. på Danmarks Tekniske Universitet. I 2017 flyttede han tilbage til Rumænien. Siden da har de besøgt hinanden omkring to uger ad gangen med tre ugers mellemrum.

Under nedlukningen af det danske samfund har det siden april været sådan, at man kunne rejse ind i Danmark, hvis man havde et 'anerkendelsesværdigt formål'. Ægtefæller og faste samlevere til danskere eller personer med fast bopæl i Danmark er gået ind under den kategori.

Fra i morgen er det så også et anerkendelsesværdigt formål at rejse ind i Danmark til en kæreste. Men kun hvis man er fra Tyskland eller et af de nordiske lande. Og den skelnen undrer Sarah Elise Bruun.

- Jeg er jo ikke mindre i et forhold med ham, fordi han bor i Rumænien. Vi har også en hverdag sammen normalt. Vi ses hver måned, siger hun.

Savner en begrundelse

Gymnasielæreren Stig Marquadsen står i den samme situation som Sarah Elise Bruun. Han har været i et forhold med sin kæreste, der bor i Madrid i Spanien, i et år.

Sidst de så hinanden var den 14. marts, da de var ude at rejse sammen og tog hjem før tid, fordi den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), opfordrede alle danskere til at rejse hjem øjeblikkeligt.

- Jeg kan sagtens forstå, at man skal trække grænsen for, hvem der må rejse ind, et eller andet sted. Jeg har et problem med den her

diskrimination
af, at hvis vi havde været gift, eller han levede i et andet land, havde det været muligt, siger han.

Både Stig Marquardsen og Sarah Elise Bruun savner et klart svar på, hvorfor deres kærester ikke må rejse til Danmark, mens eksempelvis tyskere, svenskere, nordmænd og finner gerne må rejse ind i landet for at kysse på deres.

- Det er dybt frustrerende. At man kommer mennesker ind i sådan nogle bokse, og at det ikke bliver taget alvorligt. Vi er en ret lille gruppe af personer, og vi kan ikke få nogen form for tilkendegivelse af, hvad man baserer den her frygt på. Hvorfor man ikke vil lukke de her kærester ind, siger Stig Marquardsen.

Det undrer især Sarah Elise Bruun, at hendes kæreste ikke må rejse fra Rumænien, mens rumænsk arbejdskraft har kunnet pendle siden marts.

- Jeg har virkelig undret mig over det med Tyskland og de nordiske lande. Jeg har svært ved at forstå grænsedragningen, siger hun.

- Og jeg har svært ved at forstå, hvorfor folk godt må komme ind fra Rumænien for at arbejde billigt, men min kæreste må ikke komme ind for at besøge mig.

Radikale presser på

Allerede i midten af april stillede udlændingeordfører for Radikale Venstre Andreas Steenberg spørgsmål til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) om, hvorfor man skelner mellem kærester og ægtefæller i forbindelse med grænsekontrollen.

Andreas Steenberg forstår stadig ikke, hvorfor man gør forskel på de to ting.

- Jeg synes ikke, at det giver meget mening. Jeg synes, at vi skal åbne grænserne op, så folk kan se deres kærester og familier fra udlandet, siger han.

Hverken Stig Marquardsen eller Sarah Elise Bruhn kan finde de klare argumenter for, at deres kærester fra andre europæiske lande ikke må komme til Danmark. Det kan Andreas Steenberg heller ikke.

- For mig at se er der ikke noget argument. Jeg synes, at man skulle lade kærester komme fra alle lande, med mindre at der er meget smitte i et specifikt land, siger han.

- Vi fortsætter presset på regeringen. Vi synes, at grænsen skal åbnes op for både turister, kærester og familier.

Vil flytte til Sverige i en periode

Søndag aften spiste Stig Marquardsen middag med sin kæreste over Skype, som de har gjort i lang tid efterhånden.

De to er efterhånden begyndt at savne hinanden så meget, at de er begyndt at udtænke en ny plan for faktisk at kunne ses.

- Omkring 1. juni kan man flyve fra Madrid til Stockholm på syv timer med en

mellemlanding
, så jeg tænker, at min kæreste tager til Stockholm, og så tager jeg derop, så vi kan holde weekend der og være lidt kæresteagtige.

En kort kæresteweekend er dog ikke helt nok for de to, der pønser på at gå videre med det.

- Så må vi tage ned til Malmø, hvor jeg forhåbentlig har fundet en lejlighed, og så må jeg i et eller andet omfang flytte til Malmø og pendle lidt frem og tilbage. Det bliver en lidt dyr affære, men sådan må det være, siger Stig Marquardsen.

DR Nyheder havde mandag kontakt til både Udlændinge- og Integrationsministeriet og Justitsministeriet. Du kan læse interview med justitsministeren fra mandag eftermiddag her.

Facebook
Twitter