Kaffe med måde er sundt

3-4 kopper kaffe om dagen reducerer risikoen for at få Parkinsons eller type 2-diabetes.

3-4 kapper kaffe om dagen kan styrke helbredet.

Vi er verdens fjerde mest kaffedrikkende folk, og det er ifølge en ny, samlet forskning ikke så skidt. For de tre-fire kopper kaffe, som en gennemsnitsdansker drikker om dagen, gavner i mange tilfælde helbredet. Især mennesker, som er i fare for at få type 2-diabetes eller Parkinsons, kan glæde sig over, at risikoen for at få de sygdomme reduceres med op til 25 procent, når man får sit daglige skud kaffe.

Godkendt

Det viser en rapport fra Vidensrådet for Forebyggelse, der består af 7 specialister, som er overlæger og professorer inden for den medicinske verden. Rådet har samlet forskning fra hele verden for at kortlægge, hvordan kaffen virker på store folkesygdomme som blandt andet kræft, hjerte-kar-sygdomme, diabetes, neurologiske sygdomme og psykiske lidelser, skriver Politiken.

Hjælper på Parkinsons

- Det banebrydende er, at man får en balanceret opsamling af, hvordan kaffe virker. Ikke bare på en enkelt ting, men globalt på en række store sygdomme. Konklusionerne om Parkinsons, demens, selvmord og en række store sygdomme, er ikke tidligere belyst ret meget, siger professor og forskningsoverlæge ved Aarhus Universitet, Kjeld Hermansen, som er medforfatter til rapporten, til Politiken.

Man kan også få for meget

De positive tal gælder for personer, der drikker moderate tre-fire kopper kaffe om dagen, mens forskerne fraråder, at man drikker 8-10 kopper dagligt. Personer med forhøjet blodtryk bør gå efter filterkaffe, hvor de stoffer, der kan øge blodtrykket, er filtreret fra. Kjeld Hermansen påpeger, at rapporten bygger på millioner af mennesker i millioner af leveår, fordi så mange undersøgelser er involveret. Resultaterne er baseret på undersøgelser af, hvordan sygeligheden har været, set i forhold til hvor meget kaffe den enkelte har drukket.

FacebookTwitter