Kaffen skal da ristes på stedet

Små lokale kafferisterier myldrer frem overalt i landet.

I Nørre Snede ligger en af landets nu omkring 50 kafferisterier. Se, hvordan de rister kaffen hos kafferisteriet i Nørre Snede. Klik på play.

Først var det mikrobryggerier. Så danskproduceret vin, og små mosterier. Og lige nu er det kafferisterier, der er det store hit blandt iværksættere. På få år er antallet mere end fordoblet, så der nu er omkring 50 risterier. Spredt over hele landet.

- Jeg vil sige at 90-95 pct af mine kunder, det er faktisk folk udenfor storbyerne. Folk er ligesom ved at få øjnene op for god kaffe herude, siger Brian Sigtenbjerggaard.

Han kom fra en mellemlederstilling hos vindueskoncernen Velux, og åbnede for fem måneder siden et kafferisteri. Og han har skulle lære meget.

- Der er røget en del i skraldebøtten. Jeg tror min kone og mine bekendte var ved at være lidt trætte af mig, fordi jeg sådan kom rendende hele tiden med kaffe, de skulle smage på.

Se, hvordan de rister kaffen hos kafferisteriet i Nørre Snede i videoen herover. (Video: Martin Kubert)

Små iværksættere bag mikroristerier

Kafferisteriet i Nørre Snede er blandt de nyeste i Danmark, men der er kommet rigtig mange små risterier i de senere år. I alt er der omkring 50 risterier fra Hjørring i nord til Bornholm i syd. Over 80 pct. af risterierne er startet indenfor de senere år.

- Når man køber kaffe på et mikroristeri, i hvert fald hos mig, så er der altid garanti for, at kaffen er helt frisk. Den er aldrig mere end 14 dage gammel, siger Brian Sigtenbjerggaard.

Kaffens mange iværksættere, har vidt forskellig baggrund. På risteriet Holy Bean i Årup på Fyn er stifteren af risteriet egentlig helikopterpilot. Det job holder han foreløbig fast i. Risteriet kan nemlig endnu ikke bære at give lønninger til de to ejere.

- Vi er jo iværksættere. Vi er startet fra bunden af. Og vi har bundet alle vores penge i et rigtigt stort varelager, forklarer Bo Haulund Nielsen.

Risteriet i Årup er lige flyttet til byens tidligere el-værk, hvor der er højt til loftet og plads til ekspansion.

- Folk har taget rigtig pænt i mod os. Det er både private kunder og virksomheder.

Dobbelt op

Priserne på kaffe er noget højere hos de små risterier i forhold til hvad supermarkedskaffe koster. På risteriet i Nørre Snede koster en pose med 400 gram kaffe 80 kr. Altså omkring det dobbelte i forhold til supermarkedernes kaffe. Til gengæld tilbyder de små risterier mange varianter, og der kæles for detaljerne.

- Lige nu har jeg 15 forskellige kaffebønner fra hele verden på lager. Det er for at man virkelig kan smage de forskellige smagsnuancer, fortæller Brian Sigtenbjerggaard.

Lys kaffe

I Årup på Fyn prøver byens risteri at profilere sig på kaffe, der er ristet lysere end den traditionelle ristning.

- Det er ærgerligt, hvis man rister dem alt for mørkt. For så slører man mange af de gode nuancer.

Hele bølgen med cafe latte, cappuchino og andre fancy kaffetyper begyndte egentlig helt tilbage i 1976, hvor Café Sommersko åbnede i København. Det var første café efter sydeuropæisk tilsnit, man så i Danmark.

Men specielt efter årtusindskiftet tog udviklingen fart med etablering af masser af nye kaffebarer. Og nu altså også mange risterier. Og flere er på vej, konstaterer ejeren af fynske Holy Bean:

- Vi får rigtig mange henvendelser fra folk, der gerne vil åbne kafferisterier, som gerne vil have råd og vejledning til, hvordan de skal gebærde sig.