Kalot-demonstranter nåede gennem Nørrebro uden dramatik

Demonstration mod antisemtisme på Nørrebro i København er forløbet fredeligt. Kun en enkelt råbte ad demonstranterne, fortæller DR's reporter på stedet.

Klokken 11 i dag gik en stor gruppe mennesker fra Nørrebro Station og ned ad Nørrebrogade i København, flere af dem iført kalot.

Gruppen, der ifølge DR's reporter på stedet, talte omkring 1.000 personer, demonstrerede for at vise deres utilfredsfredshed med, at nogle danske jøder er blevet chikaneret i kølvandet på krigen mellem Israel og Gaza.

Det Jødiske Samfund i Danmark har registreret 33 antisemitiske hændelser i 2014, hvoraf de fleste er sket i juli.

Formanden for Nørrebro Lokaludvalg, Uzma Ahmed Andresen, havde forinden kaldt demonstrationen for "politisk propaganda" og opfordret arrangørerne til at aflyse, da hun frygtede, at demonstrationen kunne være en konfliktoptrapning.

Fredelig demonstration

DR's reporter på Nørrebrogade, Nis Kielgast, gik med demonstrationen, og fortæller, at gåturen med kalot er forløbet uden dramatik.

- Det hele er foregået utrolig fredeligt. Der var en enkelt, der råbte ad demonstrationen. Da vi spurgte ham, hvorfor han råbte, fortalte han, at det ikke var jøder, han råbte ad, men det, Israel gør i Gaza, fortæller Nis Kielgast.

Demonstrationen endte ved Dronning Louises Bro.

- Demonstration er ikke videnskabeligt forsøg

Demonstrationen er indkaldt af Rasmus Jarlov, der er leder for de Konservative i Københavns Borgerrepræsentation. Han er glad for, at demonstrationen har været fredelig.

- Jeg synes der har været en positiv stemning hele vejen igennem. Og så er der kommet mange mennesker.

- Men hvis en demonstration kan gå ned ad Nørrebrogade på denne måde med kalot og Davids-stjerne, så siger det vel også noget om problemets omfang - eller mangel på samme?

- Det her er jo ikke et videnskabeligt forsøg eller en måde at teste, om der er jødehad. Vi havde regnet med, at det ville blive fredeligt, men det betyder ikke, at der ikke er behov for denne demonstration. Jøder er nok den eneste etniske gruppe, der føler, at de er nødt til at skjule deres identitet. Og det skal vi stoppe i opløbet, siger Rasmus Jarlov.

Anledningen til demonstrationen var, at en journalist fra Radio 24syv i sidste uge blev chikaneret, da han forsøgte at spadsere gennem Nørrebrogade iført en kalot.