Kalundborgs lokalliv i opråb: Novo Nordisk sluger arbejdskraften

Kommunen indrømmer, at man har været for sløv i forhold til at tiltrække borgere.

Anlægget i Kalundborg - hvor Novo allerede har haft produktion i mere end 50 år - kommer til at omfatte 170.000 kvadratmeter.

Den 10. november 2023 var en glædens dag i den nordvestsjællandske by Kalundborg.

Her annoncerede den danske medicinalgigant Novo Nordisk nemlig, at den ville udbygge sin fabrik i byen for svimlende 42 milliarder kroner.

- Det er måske den største investering nogensinde i dansk erhvervshistorie. At den falder i Kalundborg, kan man jo kun blive i godt humør af, lød det dengang fra borgmesteren i byen, Martin Damm (V).

Men de mange milliarder og Novo Nordisks store tilstedeværelse i Kalundborg har også en slagside. I hvert fald hvis man spørger flere af butikkerne i byen.

De har simpelthen svært ved at skaffe medarbejdere, fordi folk kigger mod Novo Nordisk og en væsentlig højere løn.

- Vi får færre ansøgninger, når vi søger. Helt konkret så mister vi også fagfolk. Både bagere, frugt og grønt og slagtere, siger Keld Haapanen, som er direktør i Kalundborg Brugsforening, der driver en række Coop-butikker i byen.

Lars Fruergaard Jørgensen, chefen for Novo Nordisk, præsenterer her virksomhedens planer. I år vil de første bygninger kunne tages i brug. Byggeriet vil beskæftige op mod 3000 personer, mens det står på. (Foto: © Claus Bech, Ritzau Scanpix)

Også hos det lokale apotek kan man mærke, at der er en helt ny form for konkurrence i byen. Det siger Bettina Ødegaard, farmaceut og souschef hos Kalundborg Svane Apotek.

- Vi mærker det i forhold til de helt unge mennesker, når vi skal have gang i vores farmakonomelever. Og i år er faktisk første gang, hvor vi ikke har haft kvalificerede ansøgere nok, så vi har simpelthen ikke ansat en elev her per 1. september.

Brian Larsen har sågar helt måttet lukke sit autoværksted, fordi han ikke kunne skaffe automekanikere.

'Vi er kommet for sent i gang'

Lokallivet peger dog ikke på Novo Nordisks vækst som det reelle problem. Den er flere glade for.

Det er snarere, fordi der ikke er flyttet nok borgere til kommunen, i takt med at beskæftigelsen er steget.

Derfor skal Kalundborg Kommune finde løsninger og gerne hurtigt, mener man.

- Kommunen skal op i gear med bosætning og sikre gode skoler, så vi kan få flere tilflytninger. I princippet skal vi alle tage ansvar og få løftet det her, men vi er bagud, og der skal arbejdes hårdt de kommende år, siger Keld Haapanen.

Hans-Henrik Nielsen, der er formand for handelsstandsforeningen Vores Kalundborg, ser også gerne, at kommunen opper sig noget mere og tager initiativ.

- Det, som der kunne gøres mere ved, er noget samarbejde omkring at gøre Kalundborg attraktivt for almindelige danskere, som ikke bor her.

- For eksempel hvis kommunen var en lidt mere aktiv initiativtager, end den er lige for tiden.

En stor del af de populære Novo Nordisk-produkter Ozempic og Wegovy bliver produceret på fabrikken i Kalundborg. (Foto: © Staff, Ritzau Scanpix)

I Kalundborg Kommune medgiver man, at man er kommet for sent ud af starthullerne.

Formanden for unge- og beskæftigelsesudvalget, Tina Beck-Nilsson (S), påpeger, at man i forvejen arbejder hårdt på problemet, men at "vi er kommet for sent i gang".

- Vi har jo ligesom fået hints om, at der var noget undervejs, og der skulle vi være gået i gang allerede der med at forbedre vores skoler, vores dagtilbud, kultur og alle de her ting.

- Og det skal vi selvfølgelig sætte turbo på endnu mere nu.