Kammerat til tiltalt i terrorsag: 'Det virkede som et fedt fællesskab'

En 17-årig, der tidligere var sigtet i sagen, slår fast, at han savnede et fællesskab mere, end han var fascineret af nazisme.

- Jeg manglede det her fællesskab, fordi jeg var stoppet med at spille håndbold på grund af en skade, forklarede et 17-årigt vidne. (Arkivfoto) (Foto: © Signe Goldmann, Ritzau Scanpix)

Da der blev udfyldt et ansøgningsskema til den højreekstreme gruppering Feuerkrieg Division (FKD), var det ikke den 17-årige selv, der skrev svarene.

Det var hans 16-årige ven, der nu er tiltalt for at have været en del af FKD og for at have forsøgt at rekruttere sin jævnaldrende klassekammerat.

Sådan forklarede den 17-årige ved Retten i Holbæk, hvor han i dag vidnede.

- Det er ikke mig. X (tiltaltes navn udeladt, red.) har sagt, hvad jeg skulle skrive, eller også var det ham, der skrev det fra min computer, siger den 17-årige dreng.

Begge drenge blev anholdt i april sidste år. Den 17-årige var i et stykke tid sigtet for at have været med i FKD, men sigtelsen blev senere droppet.

Savnede et fællesskab

Det 17-årige vidne fortalte, at han sådan set gerne ville være med i Feuerkrieg Division. Han var dog ikke sikker på, hvad de egentlig lavede.

- Det virkede som om, det var et fedt fællesskab, hvor de hyggede sig. Det ved jeg, fordi jeg kiggede på hans computer i skolen. De skrev alt muligt, og det virkede til, at de havde det sjovt.

- Og jeg manglede det her fællesskab, fordi jeg var stoppet med at spille håndbold på grund af en skade.

Vidnet var iklædt sneakers, lyse jeans og en hættetrøje. Under afhøringen svarede han langsomt, mens fødderne vippede i et nervøst tempo.

Overfor retten afviste han, at han på trods af sit navn på Telegram, 'White power', er nazist eller racist. Han gentog flere gange, at han efter skaden savnede et fællesskab, og han følte, at Feuerkrieg Division kunne give ham det.

I forbindelse med afhøringen blev det dokumenteret, hvordan de to venner havde en hård og racistisk tone med hinanden, når de skrev sammen.

- Hvorfor skrev du så 'nigger' til den tiltalte, ville forsvareren vide.

- Det er bare sådan noget sjov, vi har. Det er ikke, fordi vi hader dem eller noget. Jeg gør hvert fald ikke. Jeg har ikke noget imod dem. Det er mest bare noget, vi går og siger til hinanden.

Tiltalt: Han ville selv

Vidnet fortalte også, at den tiltalte blandt andet sendte videoer af henrettelser og billeder af mennesker, der poserede foran flag med hagekors, til klassekammeraten.

- Var det normalt, at du fik tilsendt den slags, spurgte anklageren.

- Nej, sagde klassekammeraten.

Den 16-årige tiltalte nægter sig skyldig i samtlige anklager.

Han mener, at klassekammeraten rakte ud til ham og udfyldte ansøgningen selv.

- Det er ham selv, der har skrevet og spurgt om det. Jeg har ikke påtvunget ham noget på nogen måde, sagde den 16-årige.

Rekrutteringen blev aldrig til noget, da begge drenge blev anholdt i april 2022. Derfor er den 16-årige kun tiltalt for at have forsøgt at rekruttere sin klassekammerat. Den nu tiltalte blev varetægtsfængslet, mens den 17-årige blev løsladt.

Sagen fortsætter onsdag, og der forventes dom i maj.