Kammerherre anmeldt for at jævne gravhøj med jorden

Kulturstyrelsen har anmeldt godsejer Bernt Johan Collet for at have fjernet en ca. 5500 år gammel langhøj.

Bernt Johan Collet har tidligere været inddraget i sager om ødelagte fortidsminder. (Arkivfoto) (Foto: Ib Skou © DR Vejret)

En af Europas største juletræsproducenter, godsejer, kammerherre og hofjægermester Bernt Johan Collet fra Sydsjælland, beskyldes nu for at have jævnet flere fredede fortidsminder med jorden og have plantet dem til med juletræer.

Kulturstyrelsen, der som myndighed har ansvar for fortidsminder, har i juli i år anmeldt den tidligere minister til politiet for at fjerne en såkaldt langhøj, der formentlig stammer fra den tidlige bondestenalder for cirka 5500 år siden.

Det er ifølge styrelsen en klar overtrædelse af museumsloven, der beskytter landets ca. 30.000 fortidsminder.

En ny sag er undervejs

Samtidig undersøger styrelsen aktuelt en anden sag om et fortidsminde, der er fjernet på Collets ejendom. Sagen er dog så ny, at der endnu ikke er taget stilling til, om den skal meldes til politiet.

Det er i øvrigt ikke første gang, Bernt Johan Collet bliver nævnt i forbindelse indgreb mod gravhøje.

I en tidligere sag om flere gravhøje, der i 2010 blev konstateret ødelagt på hans ejendom, var det dog ikke godsejeren selv, der var på anklagebænken, da sigtelsen blev frafaldet.

I stedet blev en af Collets entreprenører anklaget - og senere frikendt, fordi det ikke var muligt at bevise, hvilken entreprenør der rent faktisk havde begået de ulovlige ødelæggelser af flere gravhøje.

Sjælden randstensrække

Den nye, politianmeldte sag drejer sig om et 30-35 meter langt gravanlæg ved Tolstrup mellem Vordingborg og Mern.

Her er stenene på gravhøjen og en sjælden såkaldt randstensrække forsvundet. Samtidig er der anlagt en kørevej hen over den tidligere høj.

Ifølge forskningschef Kristoffer Buck Pedersen fra Museerne Vordingborg er der ikke tale om en gravhøj "som på et guldaldermaleri", da flere sten var væltet, men det gjorde fortidsmindet til noget særligt, at ca. 30 randsten var bevaret, fordi randstenene ved gravhøje i det åbne land ofte er væk.

Museumsfolk inspicerede senest fortidsmindet i 2008, hvor det var intakt, men det er uklart, hvornår det ulovlige indgreb har fundet sted. Det blev opdaget en lokal naturelsker i foråret, hvorefter både Museerne Vordingborg og Kulturstyrelsen rykkede ud.

Stor forståelse hos danskerne

Ifølge Kulturstyrelsen er det sjældent, at styrelsen må gribe til politianmeldelse, fordi fortidsminder er blevet ødelagt:

- Der er heldigvis gennemgående en stor forståelse hos danskerne for at det er vigtigt at passe på fortidsminderne, og vi møder også stor forståelse hos lodsejerne, landbruget og skovejerne, så en sag som denne hører til undtagelserne, siger områdedirektør Poul Bach fra Kulturstyrelsen.

Han vurderer, at der de seneste fire år, hvor danske fortidsminder har været under skærpet tilsyn, har været tale om 4-5 politianmeldelser om året.

Den aktuelle sag efterforskes af lokalpolitiet i Vordingborg og kan ende med en bøde. Samtidig kræver Kulturstyrelsen, at fortidsmindet bliver genetableret. Det pågældende fortidsminde har været tinglyst på ejendommen siden 1945, oplyser Museerne Vordingborg.

Bernt Johan Collet selv stiller sig dog ganske uforstående over for anmeldelsen.

Han siger, at fortidsmindet var umuligt at se - bortset fra enkelte spredte sten.

Næsten umulig at se

- Kulturstyrelsens arkæolog skrev selv i 2008, at højen var næsten umulig at se, og at den burde afmærkes, men det har man aldrig gjort. Og når selv en arkæolog har svært ved at se højen - hvordan skulle vi andre så kunne, siger Collet, der mener, at styrelsen vil tabe sagen med et brag, hvis den nogensinde kommer for retten.

Han kalder samtidig Kulturstyrelsens administration af fortidsminderne for kaotisk:

- For de har ikke engang kort, der viser fortidsmindernes placering, og de burde komme igang med at afmærke dem, så de kan blive bevaret, siger Bernt Johan Collet.

En endnu nyere sag, hvor den sydsjællandske godsejler er i søgelyset for at have ødelagt et fortidsminde, undersøges i øjeblikket af Kulturstyrelsen. Sagen blev anmeldt for ganske nylig og drejer sig om en en meter høj såkaldt rundhøj på 10 gange 14 meter med enkelte spredte sten.

Højen lå ved Risby tæt ved Sydmotorvejen mellem Bårse og Lundby. Her er der ligeledes plantet grantræer, og der er kørespor hen over højen, oplyser styrelsen.

Det er ifølge museumsloven som hovedregel forbudt at plante eller grave nærmere end 2 meter fra en gravhøj. Det gælder også plantning af juletræer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter