Kamp mod skattely: Se om din arbejdsgiver betaler skat

Fra fredag formiddag kan man se, hvad samtlige danske virksomheder har betalt i selskabsskat de sidste to år.

Flere virksomheder betalte selskabsskat i 2013 end i både 2011 og 2012. Fra fredag kl. 10 kan alle se de enkelte virksomheders betalinger for de sidste to år. (Foto: © Mie Hvidkjær, DR Nyheder)

Fredag formiddag falder endnu et figenblad fra skattehemmeligheden i Danmark. Fra da af kan alle borgere nemlig se, hvad virksomhederne har betalt i selskabsskat i mere end ét indkomstår - i første omgang for 2012 og 2013.

Siden 2012 har man kunnet se, hvad virksomhederne betalte i sidste regnskabsår. Men fra og med i år vil tallene blive samlet sammen, så det på sigt bliver muligt at virksomhedernes skattebetaling de sidste fem år tilbage.

Se de åbne skattelister på skat.dk/skattelister

Flere betaler selskabsskat

Sidste år var der 61.563 virkomheder, svarende til 38 procent af virksomhederne, der betalte selskabsskat.

Det er to procent flere end i 2012 og seks procent mere end i 2011.

Skatteminister Benny Engelbrecht sagde torsdag til DR Nyheder, at en del af stigningen skyldes Skats åbne lister.

- De fleste danskere accepterer ikke selskaber, der spekulerer i at unddrage sig skat. Så for nogle virksomheder er der en vigtig signalværdi i at være med på det hold, der betaler selskabsskat i Danmark, siger Benny Engelbrecht.

(Foto: © Mie Hvidkjær, DR Nyheder)

Selskabsskat svinger

Om det er Skats åbne lister, der får flere virksomheder til at betale selskabsskat i Danmark, er dog vanskeligt at bedømme, mener Bo Sandemann Rasmussen.

- For virksomheder, der er meget eksponerede, kan et dårligt image som dem, der prøver at undgå skattebetaling, gå ud over omsætningen. Derfor kan de omlægge deres skattebetaling, så en større del end tidligere bliver betalt som selskabsskat. For andre vil det stort set ikke betyde noget, siger Bo Sandemann Rasmussen.

Når der ikke bliver betalt skat fra hele 62 procent af selskaberne her i landet, skyldes det ikke nødvendigvis, at ledelsen bevidst forsøger at unddrage sig skattebetalingen, eller at man har placeret omsætning i udenlandske datterselskaber.

I de fleste tilfælde handler det om, at selskabet simpelthen ikke er skattepligtig, fordi de har benyttet de helt lovlige fradrag, der er i lovgivningen, ved for eksempel at investere overskuddet i virksomheden.