Kampagne sender Virtual Reality-raket direkte i øjet på de unge

I dag starter salget af fyrværkeri. Især de unge mænd skal passe på.

- Det var meget mærkeligt. Jeg fik fyrværkeri i hovedet, jeg blev hentet af en ambulance, og så sluttede videoen, siger Mathias Munkeboe, der går på Københavns Tekniske Skole.

Han har netop lagt et par Virtual Reality-briller fra sig, hvori han lige har set en fyrværkeriulykke i et 360 graders perspektiv.

For i dag starter fyrværkerisalget, og i den forbindelse har Sikkerhedsstyrelsen taget et nyt greb i brug for at få folk til at passe på, når de fyrer fyrværkeri af.

I stedet for at sprænge kålhoveder og andre sager i luften, har man lavet en Virtual Reality-app, hvor de unge kan opleve, hvor galt det kan gå under en fyrværkeriulykke.

Og netop Virtual Reality har været vigtigt for at få kampagnen ud til unge i år, oplyser direktør i Sikkerhedstyrelsen, Lone Saaby.

- Derfor prøver vi nogle helt nye teknologier for især at nå ud til de unge mænd mellem 15 og 35 år og få sat en dagsorden, der er ekstrem vigtig, siger hun og fortsætter:

- De unge mænd er især dem, der kommer til skade. Der er mellem 250 og 300 fyrværkeriulykker om året, og tre ud af fire af dem, der kommer til skade, er unge mænd.

- Fyrværkeri er ikke legetøj, det er krudt. Når vi tager alle midler i brug, så er det for at gøre folk opmærksom på, at fyrværkeri skal behandles varsomt. Holder man de basisregler, så formindsker man sandsynligheden for at komme til skade, forklarer hun.

Nogle er basisreglerne er blandt andet, at man skal bruge briller, man kun skal købe lovligt fyrværkeri, man skal holde sikkerhedsafstand og man skal ikke gå tilbage til en fuser.

Unge mænd kommer især til skade

Sidste år blev 267 danskere behandlet for fyrværkeriskader på skadestuer i hele Danmark. Cirka 30 procent fik en håndskader, 40 procent brandsår og 25 procent fik skader i eller nær øjnene ifølge Sikkerhedsstyrelsen.

Mathias Munkeboe plejer at fyre fyrværkeri af nytårsaften, fortæller han.

- Jeg plejer at være udenfor og fyre fyrværkeri af. Jeg bruger sikkerhedsbriller, og det vil jeg blive ved med, siger han.

Videoen i Virtual Reality-brillerne, slutter med, at seeren får en raket i øjnene, alt bliver sort, og seeren bliver hentet af en ambulance. Og den har alligevel gjort indtryk.

- Jeg vil også sige til andre, at de skal bruge sikkerhedsbriller, siger Mathias Munkeboe.

Sikkerhedsstyrelsen har udover Virtual Reality-app'en også lavet en kampagne rettet mod børn på Snapchat.

- Det er for at gøre børn opmærksomme på, at det er vigtigt at bruge briller nytårsaften, siger direktør i Sikkerhedstyrelsen, Lone Saaby.