Kampagne: Ufaglærtes lændesmerter og overvægt skal være fortid

Mere end en fjerdedel af de ufaglærte mener selv, at deres fysiske helbred er dårligt.

FOA og Pensam vil forsøge at forbedre helbredet hos de ufaglærte. (Foto: Colourbox © Colourbox)

Rundt regnet fem år. Så stor er forskellen på den gennemsnitlige levetid alt efter om man har en lang videregående uddannelse eller en kort videregående uddannelse - og det er sidstnævnte, der bliver yngst.

Derudover mener 26 procent af de ufaglærte selv, at de har et dårligt fysisk helbred. For dem med en lang videregående uddannelse er det tal blot 3,6 procent. Ifølge Sundhedsstyrelsen skyldes det i høj grad rygning, alkohol usund kost, overvægt og manglende motion.

Nu skal et nyt projekt, "Sundhedskompasset", som pensionsselskabet Pensam og FOA står bag, hjælpe fagforeningens ufaglærte med at få en bedre og sundere livsstil.

- Sundhedskompasset er et af flere tilbud, som vi giver, for hvis vi ikke gør noget, ved vi, at mange bliver førtidspensioneret, så kan konsekvensen være, at deres alderspension bliver for dårlig, siger administrerende direktør i pensionsselskabet Pensam, Helen Kobæk.

Hun forklarer desuden, at selskabets arbejdsmarkedspensionskunder for ofte bliver førtidspensionerede - og sådan har det været i en længere årrække.

Udfylder selv

Som en del af Sundhedskompasset skal medarbejderne udfylde et spørgeskema, hvor de selv beskriver, hvordan deres tilstand er.

Herefter vil medarbejderne få en række relevante tilbud og inputs, for eksempel fra kostvejledere og læger, som kan hjælpe medarbejderne med at få et både bedre og længere liv.

Derudover får de hver uge nogle opgaver, som de ofte skal gennemføre sammen med kollegaerne, for Pensams erfaring viser, at arbejdspladsen spiller en stor rolle, forklarer Helen Kobæk.

- Det er rigtig vigtigt for dem at have det sociale tillidsforhold, som de har på arbejdspladsen. Det skal vi bruge på en konstruktiv måde og få dem involveret, forklarer hun.

Glæde i Grindsted

I Grindsted har sundhedsassistent Else Marie Jensen haft glæde af kampagnen.

Opgaverne, der tikker ind på mobiltelefonen eller i mailboksen har vist sig at have en effekt.

- Der er røget et par kilo af, fortæller hun

- Og lændesmerterne er heller ikke daglige, som de var på et tidspunkt.

En god forretning

Kampagnen er ikke blevet iværksat udelukkende af et godt hjerte.

Faktisk er der også god økonomi i at få helbredet bedret og levetiden øget hos de ufaglærte.

- Hvis vi kan spare penge på førtidspension, skal man betale mindre i præmie for at have sin førtidspension - til gengæld bliver der flere penge tilbage til alderspensionen, siger Helen Kobæk.

Indtil videre er kampagnen kun blevet lanceret i Kolding, Tønder, Esbjerg og Billund kommuner, og knap 1.000 medarbejdere har tilmeldt sig.

Kompasset lanceres løbende i flere kommuner, og ambitionen er, at få det spredt til alle landets kommuner i 2015.

FacebookTwitter