Kampen om korsene fortsætter: Flere hundrede kors væltet

Natten til tirsdag er 500 af de kors, som abortmodstandere satte op i weekenden, blevet væltet.

Flere af de 16.000 hvide kors, som Foreningen for Liv satte op i weekenden, er natten til tirsdag blevet udsat for hærværk (Foto: Peter Siggaard © DR)

Natten til tirsdag har ukendte personer væltet flere af de 16.000 hvide kors, som abortmodstandere satte op ved Hedensted i Østjylland i weekenden.

Korsene blev sat op som markering af, at det er 40 år siden, det blev lovligt at få foretaget en abort i Danmark.

- Når der ligger sådan et stort område, hvor de er væltet, så er jeg ikke tvivl om, at det er hærværk. Det er ret tydeligt, at det ikke er blæsevejret, der har gjort det, siger manden, der har lagt jord til korsene, Peter Jakobsen.

Ikke blæsevejret

DRs reporter på stedet vurderer, at omkring 500 af korsene er væltet.

- Det er endnu uvist, hvad der sket, men det ser ud til, at de er blevet væltet, for det er kun en række, der er væltet, mens den anden ikke er, siger DRs reporter på stedet, Jonas Guldberg.

Abortmodstandere: Det er ikke overraskende

Hos Retten til Liv er Ellen Høj ikke overrasket over, at korsene i nat har været udsat for hærværk, siger hun.

- Det kommer ikke bag på os. Det er åbenbart så provokerende, at man har valgt at forbryde sig mod loven. Jeg ser det som et udtryk for, at sandheden har provokeret, siger Ellen Højlund, landssekretær i organisationen.

- Vi ved godt, at vi rører ved nogle voldsomme følelser, tilføjer hun.

Myndigheder: Kors var ulovlige

I går, mandag, meldte Vejdirektoratet ud, at korsene var ulovligt sat op.

- Det er vores opfattelse, at korsene og bannerne er i strid med naturbeskyttelsesloven, for vi vurderer, at der er tale om en form for propaganda, siger Jens Kjærgaard fra Vejdirektoratet.

Det forstår Ellen Højlund fra Retten til Liv ikke.

- Vi har været inde og undersøge reglerne, og vi har i hvert fald ikke bevidst forbrudt os mod nogen regler, men de (Vejdirektoratet red.) har hevet nogle nye paragraffer frem, som vi ikke har været opmærksomme på, siger hun.

Allerede lørdag kom der kritik af, at 300 frivillige satte korsene op.

- Vi synes, det er en meget amerikansk måde at aktionere på, som provokerer mange, som støder mange og som er usmagelig, sagde generalsekretær, Bjarne B. Christensen fra Sex og Samfund.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk