Kampen om lavere sygefravær handler også om flødeboller til medarbejderne

Sygefraværet hos offentligt ansatte skal ned, mener regeringen. I Randers har de knækket koden.

I Randers er de gode til at fejre, at sygefraværet bliver bragt ned. Arkivfoto. (Foto: Richard Sylvestersen © Scanpix)

Innovationsminister Sophie Løhde (V) mener, at sygefraværet hos de offentligt ansatte er for højt.

De melder sig nemlig langt oftere syge end de privatansatte.

Kaster man et blik på de kommunalt ansatte er deres sygefravær dog faldet med en halv dag siden 2015 og er på på det laveste niveau i fem år, viser tal fra Kommunernes Landsforening (KL).

Men de kommunalt ansatte har i gennemsnit 11,7 dages fravær om året, mens privatansatte har 8,3 dage.

Randers Kommune lå for et par år siden højt i de landsdækkende sygefraværsstatistikker. Sådan er det ikke længere.

I slutningen af 2015 satte man sig for at gøre noget ved sygefraværet, der lå på 11,6 dage for kommunens ansatte.

I dag er de ansatte syge i gennemsnit 10,9 dage årligt. Kommunen vil ned under 10 dage.

Hvor banalt det end kan lyde, er opskriften kort fortalt: Større fokus på trivsel, psykisk - og fysisk arbejdsmiljø og at fremme mere holdånd og arbejdsglæde.

Og hertil hører flødeboller. Forklaring følger.

Ikke bare hjem under dynen

Kommunens svar har ikke været konkrete, kortsigtede projekter, der skulle få sygefraværet ned.

Der skulle ændres i hele arbejdskulturen på de kommunale arbejdspladser fra plejehjem til skoler, fortæller vicekommunaldirektør Erik Mouritsen.

- Førhen sagde man til folk, at de bare skulle gå hjem og lægge sig under dynen og have ondt af dem selv. Eller man ansatte en fysioterapeut. Men det virker ikke. Sygefravær er ledelsens problem, og det handler om kommunikationsformen mellem ledelsen og medarbejderne, siger Erik Mouritsen.

- Vi sagde, at vi ikke ville acceptere, man blev syg af at gå på arbejde. Men vi ville heller ikke acceptere pjækkeri. Ledelsen skal tage dialogen med medarbejderne om de svære ting.

I Randers har det blandt andet handlet om belønninger, når det er gået godt, og mål er nået.

For eksempel at en chef har givet flødeboller, når sygefraværet gik ned. Eller at medarbejderne har været med til bestemme, hvad penge, som ikke er gået til vikarer, er blevet brugt til.

Sygefravær hos offentligt ansatte

  • Sygefraværet på offentlige arbejdspladser landet over halter efter sygefraværet i det private.

  • Det seneste viser, at kommunalt ansatte havde 11,7 dages sygefravær i gennemsnit per fuldtidsbeskæftige, regionalt ansatte havde 10,7 dage og statsansatte havde 8,3 dage.

  • Det tilsvarende tal på det private arbejdsmarked er syv dage.

  • For alle tre områder i det offentlige er sygefraværet gradvist faldene de seneste år.

Der er gået konkurrence i den

Kommunen lægger alle statistikker åbent frem, så de forskellige arbejdspladser kan se, hvordan sygefraværet er andre steder.

- Der er gået positiv konkurrence i at skabe et sted, hvor det er sjovt at være. Den holdånd er kommet ind i systemet, siger vicekommunaldirektøren.

- For os er det ikke et af de der evindelige projekter. Det er blevet en del arbejdskulturen. Og det har virkelig skabt begejstring ude på arbejdspladserne, for vi har hentet 20 fuldtidsstillinger og fået flere ressourcer til andre ting fremfor at bruge pengene på vikarer, fortæller Erik Mouritsen.

Et lavere sygefravær bliver selvforstærkende, for ansatte går ikke stresset hjem, fordi en kollega er syg, og så bliver de heller ikke selv syge, siger han.

Hellere delvist rask end fuldtids-syg

Randers Kommunes indsats har betydet, at der blev mere åbenhed om det at tale med en leder ved for eksempel problemer på hjemmefronten, og at arbejdspladsen kunne hjælpe. Tillidsrepræsentanterne har også været på efteruddannelse, forklarer Erik Mouritsen.

Kommunen vil hellere have, at en ansat bliver delvist raskmeldt end sygemeldt på fuld tid.

- Man skal selvfølgelig ikke komme på arbejde, hvis man er syg med influenza. Men det kan være bedre at komme på arbejde delvist i stedet for at være syg og alene derhjemme. Det handler om en arbejdspladskultur, hvor det positive er at være på arbejde frem for hjemme under dynen, siger han.

Erik Mouritsen forklarer, at ansatte også nemmere kan komme andre steder hen i kommunen og arbejde, hvis de ikke trives eller er meget væk, fremfor at kollegaer slider hinanden op.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk