Kan 11 kroner få unge til at holde sig fra nikotinposer?

Ifølge skatteministeren er der en grund til, at nikotinposerne ikke skal koste endnu mere.

Snus. Foto: Michael Bager (Foto: Michael Bager © © Michael Bager bager@fyens.dk www.fyens.dk www.michaelbager.dk)

Men er det overhovedet noget, som får nikotinposebrugerne til at sætte færre poser op under læben eller hvor de ellers ender?

For Jonas Brødholt fra Aalborg lyder regeringsforslaget fornuftigt.

- Det vil betyde, at jeg kommer til at tage mindre, siger den 24-årige nikotinposebruger.

I Ringkjøbing er meningen en helt anden på byens gymnasium.

Her mener Emma Mogensen slet ikke, at prisstigningen er nok til at holde unge som hende selv fra at bruge poserne. Prisen skulle mindst fordobles, siger hun.

- Hvis det kostede 100 kroner for sådan en lille bøtte – så ville jeg sige nej tak.

Håbet fra regeringen er, at man med en ny afgift på nikotinposerne særligt kan være med til at forhindre, at de unge generationer bliver afhængige af nikotin.

Men det tror 19-årige Nikolaj Weilgaard Jensen ikke, at den nye prisstigning på nikotinposerne vil. For han ved allerede godt, at de måske ikke er så gode for ham.

- Mange unge bruger det i stedet for at ryge. Nikotinen er ikke godt for mig. Så jeg burde stoppe med det, men 11 kroner kommer ikke til at gøre en forskel for mig, siger han.

  • Emma Mogensen bruger typisk en dåse om ugen, men 11 kroner fra eller til ville ikke få hende til at stoppe. "Jeg tror, jeg ville stoppe, hvis det ødelagde kroppen mere, end det gør." (Foto: Natacha Tjørnholm © DR Midt & vest)
  • Jonas Brødholt tror ikke, at det ville stoppe ham, hvis bøtterne var 11 kroner dyrere. "Jeg ved ikke, om jeg vil kunne mærke prisstigningen. Men jeg tror, det vil betyde, at jeg kommer til at tage mindre." (Foto: Agnes Dalhoff Pedersen © DR Nórdjylland)
  • Laura Munkholt Kristensen køber to til tre dåser med nikotinposer om ugen til 40 kroner stykket. "Hvis det blev dyrere, ville jeg måske prøve at skære ned på mit forbrug i starten, men så vænner man sig nok bare til den nye pris." (Foto: Agnes Dalhoff Pedersen © DR Nórdjylland)
  • Hvis nikotinposerne bliver dyrere, vil Nikolai Weilgaard Jensen finde andre måder at skaffe dem på."Jeg vil nok stadig ende med at gøre det, og så importere fra Sverige eller lignende. For der er det billigere, og det vil det nok blive ved med at være." (Foto: Natacha Tjørnholm © DR Midt & vest)
  • For Thomas Pihlman er det ikke prisstigningen på 11 kroner, der kommer til at være afgørende."Hvis jeg skulle stoppe, skulle der gøres lige så meget ud af at fortælle om de sundhedsskadelige konsekvenser ved nikotinposer, som man gør ved cigaretter." (Foto: Agnes Dalhoff Pedersen © DR Nórdjylland)
1 / 5

Prisen skal ikke blive så høj, at folk vælger cigaretter

Ifølge Morten Bødskov er der særligt to grunde til, at regeringen er endt på lige omkring de 11 kroner og ikke endnu mere.

- På den ene side vil vi gerne have, at der er færre, der begynder at bruge de her nye nikotinprodukter. Men vi skal ikke lægge så mange afgifter på, at vi så får folk til at vælge cigaretterne som alternativ. Det er selvfølgelig en balance.

I regeringens lovforslag er der lagt op til, at der skal en afgift på nikotinposerne alt afhængigt af, hvor mange milligram nikotin produkterne indeholder.

Ifølge forslaget skal der være en afgift på 5,5 øre per milligram nikotin. Og det svarer altså ifølge regeringen til, at en typisk dåse med tyve poser vil blive 11 kroner dyrere.

Fra regeringens side er bekymringen, at brug af nikotinposer kan være første skridt på vejen for unge mod også at begynde at ryge, fortæller Morten Bødskov.

- Det skal ikke være en affyringsrampe ind i et tobaksforbrug- og afhængighed. For vi har i Folketinget et mål om, at vi skal have færre unge til af blive afhængige af tobak og dermed også de her nikotinprodukter.

To eller fem kroner havde ikke betydet noget

Hos Vidensråd for Forebyggelse er formand Morten Grønbæk umiddelbart positiv over udsigten til, at nikotinposerne måske bliver dyrere.

- Det lyder godt. 11 kroner er da i hvert fald et godt signal og en besked om, at det her er noget skidt, og det skal vi undgå.

- Et rigtig godt skridt er da at sætte prisen rimelig dramatisk op. Det tror jeg da bestemt, vil have en effekt. Det er klart, at prisen altid betyder noget. Og hvis det kun havde været to eller fem kroner, havde det sandsynligvis slet ikke betydet noget, siger Morten Gønbæk, der også er direktør hos Statens Institut for Folkesundhed.

Hans bud er, at prisstigningen vil have en ’vis effekt’. Ifølge Morten Grønbæk gør prisstigninger forskelle, alt afhængigt af indkomst. Derfor vil regeringens forslag sandsynligvis også ramme der, hvor den er tiltænkt – nemlig hos de unge brugere – vurderer han.

- Unge har alt andet lige ikke lige så mange penge, som hvis man er ældre. Derfor kunne det sagtens tænkes, at det har en effekt.

Men for hans skyld, kunne regeringen godt være gået endnu længere.

- Nikotinposer er noget skidt. Så hvorfor skal de overhovedet være på markedet?

Regeringens lovforslag er sendt til høring frem til midt i oktober. Herefter vil det blive behandlet af Folketinget, som efter planen skal stemme om forslaget inden nytår.

Facebook
Twitter