Kan blive Danmarks første livstidsfange

I Statsfængslet Vridsløselille sidder en mand fængslet på 25. år uden en eneste udgang. Han kan blive den første dansker i nyere tid, som afsoner den fulde straf og dør i fængslet.

Porten ind til Vridsløselille Statsfængsel er kendt fra talrige Olsen-banden-film, men for livstidsfangen Seth Sethsen Nielsen åbner den sig muligvis først, når han er død. (© DR)

Seth Sethsen Nielsen byder på Nescafe i besøgsrummet i Statsfængslet i Vridsløselille, det er ikke så tit han får besøg:

- Venner og familie falder fra, der er heller ikke så meget ved at komme herind, forklarer han.

Seth Sethsen Nielsen har dræbt en mand. Lørdag den 19. oktober 1985 skød han taxachaufføren Kurt Gaarn-Larsen på Gammel Landevej i Albertslund.

- Jeg fortrænger det ikke, jeg bearbejder det i stedet for. Det gør ondt på samvittigheden, det vil det altid gøre, når man har taget et menneskeliv.

Aviserne beskrev mordet som bestialsk, og landsretten idømte Seht Sethsen Nielsen fængsel på livstid.

Almindeligvis bliver livstidsfanger lukket ud igen efter cirka 17 år, men Seth Sethsen Nielsen har siddet i 25 år og tre måneder uden en eneste udgang. Hans advokat Susanne Graffmann siger:

- Konklusionen kan blive, at han kommer til at sidde dommen ud, altså at han ikke bliver løsladt på noget tidspunkt, men dør i fangenskab.

Har mistet tilliden

Det er nærved ni år siden, Seth Sethsen Nielsen sidst blev mentalundersøgt, nu vil han ikke være med til flere. Han har mistet tilliden til, at han nogensinde kommer ud:

- Jeg har været gennem syv mentalundersøgelser, men jeg bliver råt og brutalt syltet, og jeg kan ikke stille noget op.

Seth Sethsen Nielsen har ikke haft en udgang i alle årene og fik umiddelbart før jul endnu engang afslag på at besøge sin mor, som han ikke har set siden fængslingen i 1985. Hun bor på et plejehjem en kilometer fra fængslet.

- Jeg har søgt de sidste 17 år om at komme hjem og besøge mine forældre, inden de dør, jeg har ikke fået lov endnu.

Uvildig læge

Kriminalforsorgen vil ikke tale om den konkrete sag, men kontorchef Tina Ising vil gerne opridse de generelle betingelser for tilladelse til udgang:

- Hvis der er en risiko for ny alvorlig kriminalitet, kan vi sige: Vi kan ikke give dig udgang på nuværende tidspunkt, men hvis du indgår i et samarbejde med vores psykiater eller går med til en mentalundersøgelse, vil vi gerne overveje din situation igen, når vi har resultaterne.

Kriminalforsorgens betingelser rejser flere problemstillinger, mener Landsforeningen KRIM, der arbejder for at forbedre indsattes rettigheder.

Formanden Claus Bonnez siger til, at mange indsatte ikke stoler på, at Kriminalforsorgens psykiatere vil give dem en fair behandling, fordi fangerne er jo en slags "kunder i butikken" for Kriminalforsorgen. Han henviser desuden til en dom fra Menneskerettighedsdomstolsen, som gav en indsat ret til at blive undersøgt af en uvildig psykiater.

- Hvis han har siddet i 25 år, kan man ikke bare lade ham rådne op, selvom han ikke vil medvirke til en undersøgelse på Kriminalforsorgens betingelser. Så må man prøve at indhente vurderinger af hans farlighed på anden vis, siger Claus Bonnez.

"Ikke i særlig grad til fare for andre"

Både en fængselspræst og en værkfører har faktisk udtalt sig positivt om Seth Sethsen Nielsen, men det er den næsten ni år gamle farlighedsvurdering, der endnu holder ham indespærret. Hans advokat Susanne Graffmann læser fra konklusionen i vurderingen:

"Samlet kan det således konkluderes at Seth Nielsen aktuelt næppe kan vurderes at være i særlig grad til fare for andre. På baggrund af hans personlighed, tidligere adfærd, igangværende misbrug, mangel på realistiske fremtidsplaner og fravær af vilje til samarbejde må det forventes at mindre restriktive livsbetingelser vil medføre en nærliggende risiko for personfarlig adfærd."

- Sådan som jeg læser den konklusion, konkluderer den ikke, at Seth Sethsen Nielsen er farlig, siger Susanne Graffmann.

Giv ham en fair chance

Advokaten forstår til fulde Kriminalforsorgens hensyn til befolkningens sikkerhed, men mener, Seth Sehtsen Nielsen skal have en fair chance for at vise, om han kan begå sig blandt lovlydige borgere:

- Jeg siger ikke, at han skal løslades fra den ene dag til den anden, men der bør iværksættes et udslusningsforløb, så man kan vurdere, om Seth gradvist kan tilvænnes til at leve uden for fængslets mure. Og den mulighed har man ikke givet ham på nuværende tidspunkt, siger Susanne Graffmann.

Selv prøver Seth at sætte sit liv ind i et større perspektiv, og han følger nøje med i nyhederne fra hele verden for eksempel de sultende i Sudans Darfur-provins:

- De ville være lykkelige for at være i mit sted!

Seth Sethsen Nielsen tager de to krus og glasset med Nescafe. På vej ud af besøgslokalet tørrer han omhyggeligt askebægeret af, inden vagten følger ham tilbage til cellen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk