Kan forældre leve op til nye skærm-anbefalinger? Her er deres ærlige svar

Børns Vilkår har i dag lanceret nye anbefalinger til børn og voksnes brug af skærm.

Børn op til to år skal ikke have et skærmforbrug, lyder en af anbefalingerne fra Børns Vilkår.

Hos flere forældre, som DR har talt med, er der overordnet opbakning, når det kommer til Børns Vilkårs nye anbefalinger om skærmforbrug, som blev lanceret i dag.

Men én ting er anbefalinger på papiret, noget andet er børnelivet, når det ruller med ulvetime, madlavning og behovet for et lille frirum.

Hos børn mellem 0 og 2 år hedder det sig i anbefalingerne, at de slet ikke skal have et skærmforbrug.

Og når det kommer til dig som voksen, skal du bruge mindst mulig tid med øjnene rettet mod skærmene, når du er sammen med dine børn.

Her kan du møde fire forældre, der hver fortæller om deres erfaringer - blandt andet, om de tænker, de kan leve op til anbefalingerne.

1

Anne Mette Arp-Nielsen, mor til Kaj på fire måneder

Når han sover, får den da fuld skrue, siger Anne Mette Arp-Nielsen om sit skærmforbrug. Hun arbejder på et rejsebureau, når hun ikke holder barsel med Kaj. (© DR)

Når Anne Mette Arp-Nielsen sidder med sin telefon, prøver hun at undgå, at hendes søn på fire måneder ser med.

- Men selvfølelig ser han indimellem min telefon, siger hun.

Hun tænker, det bliver spændende fremover - og har en intention om, at hun vil begrænse det for ham i fremtiden. Selvom hendes erfaring med andre anbefalinger til babyer er, at en ting er at læse det, og noget andet er at få det praktiseret i virkeligheden.

Når det kommer til hende selv, bruger hun mere tid på sin telefon under barslen, end hun gjorde før.

- Hvis han alligevel bare vil sove lur på mig, hvad skal jeg så lave ud over at sidde på min telefon eller se fjernsyn? Det er lidt svært at hækle, når han ligger på én af armene, siger hun.

Anne Mette Arp-Nielsen bruger ikke telefonen, når der er tumle- og legetid, men mener også, at telefonen har mange praktiske formål. Det er ikke alt sammen bare gøgl, siger hun.

At holde for eksempel fjernsyn og telefon væk fra hans øje de næste to år, tror Anne Mette Arp-Nielsen er utopi.

2

Jesper Sarup - far til blandt andet en datter på tre år

Jesper Sarup bor i Børkop og kan godt genkende, at man som forælder kan bruge skærmen som en kort pause en gang i mellem. (© DR)

Det er ikke længe siden, at Jesper Sarup havde en datter i alderen 0 til 2 år, hvor Børns Vilkår nu anbefaler nul skærmtid.

Og til spørgsmålet om, hvorvidt han i den tid formåede at holde sin nu treårige datter helt fri fra skærmen, konkluderer han:

- Nej. Det er det korte svar. Det er ret svært - også fordi hun har en storesøster, der er det større og har sin egen telefon, så det er næsten umuligt.

Hvad tænker du om de nye anbefalinger?

- Det er nogle supergode anbefalinger og svært at være uenig i. Men omvendt lever vi også bare i en tid, hvor det er megasvært ikke at benytte sig af de værktøjer, der nu er.

Hvad med din egen telefon. Kan du godt finde på at have den fremme, mens du for eksempel er sammen med børnene og sidder i stuen?

- Ja. Det er bare en fælde, man falder i.

Jesper Sarup medgiver, at man som voksen godt kan blive lidt fraværende, når man bruger skærmen, men omvendt kan man også bruge den til at lave nogle aktiviteter sammen med sine børn, siger han.

3

Jannie Østergaard, mor til Niels på fire måneder

Jannie Østergaard arbejder som ejendomsmægler i Aarhus, når hun ikke er på barsel. (© DR)

Jannie Østergaard, som også har et barn på 4 måneder, tænker ikke, at hun kommer til at følge de nye anbefalinger slavisk.

Selve det med at begrænse skærmforbruget er dog ikke noget, hun ikke vidste i forvejen, men anbefalingerne er ifølge hende en reminder om, at man skal huske at fokusere på det.

Lige nu gør Jannie Østergaard ikke "vanvittig meget" for at begrænse skærmene.

- Jeg er nok også lidt af den opfattelse, at selvfølgelig skal man prøve at begrænse det for én på hans alder, men jeg kan ikke fjerne alt skærm i hjemmet. For sidder vi og ser fjernsyn og han sidder ved mig, kigger han jo med.

Har I gjort jer nogle tanker, når han bliver lidt ældre?

- Jeg tror, vi ligesom mange andre forældre har en idé om, hvordan det skal være, men hvordan virkeligheden bliver, det må vi se.

Hun vil prøve at begrænse det så meget som muligt, men at få det helt væk, ved hun ikke, om man kan.

- Det er nok bare den tid, de er født ind i, siger hun.

Når det kommer til hendes eget skærmforbrug, er det straks værre, og Jannie Østergaard er ifølge hende selv en 'frygtelig skærmforbruger', der dobbeltscreener - altså både ser fjernsyn og for eksempel noget på telefonen.

4

Mette Thomsen, mor til datter på to år

Der lyder et "nej", da Mette Thomsen skal svare på, om hun synes, at hun har levet 100 procent op til de nye anbefalinger.

- Vi begrænser skærmtid og trak den så længe, vi kunne, men synes også, det giver et break så at sige. Så man lige kan få lavet aftensmaden færdig.

Hendes datter får dog ikke lov til at se på skærmen hele dagen, og det er heller ikke det første, de gør, når de kommer hjem.

Derudover er der ingen iPad hjemme hos dem, men udelukkende fjernsyn.

Hvad med din egen telefon, kan du godt holde den i tasken, når børnene er der?

- Selvfølgelig kan vi ikke holde det 100 procent, men vi prøver virkelig at være ret strikse med, at vi ikke bruger telefonerne, når hun er der.

Tidligere er der også lavet anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen om skærmbrug, og dem kan du finde her.