Kan undgå stress på vej mod slagteriet: Nu må landmænd igen aflive dyr på gården

I sommer blev det forbudt at vælge bevidst aflivning af dyr inden turen til slagteriet. Nu er fødevareministeren gået ind i sagen.

Fra nytår bliver det igen muligt for landmænd at få slagtedyr aflivet inden transporten til slagteriet. (Foto: Michael Bothager © Scanpix)

Fødevarestyrelsen fjernede denne sommer muligheden for, at landmænd kunne vælge at aflive dyr inden turen til slagteriet. Argumentet var, at det ikke var hygiejnisk nok.

Det var mange landmænd og Dyrenes Beskyttelse vrede over, da de ønskede muligheden af dyrevelfærdsmæssige årsager, så dyrene ikke skulle blive stressede under transporten til slagteriet.

Nu kan landmændene og Dyrenes Beskyttelse dog ånde lettet op.

For siden regelændringen fra Fødevarestyrelsen er Fødevareminister Mogens Jensen (S) gået ind i sagen. Det har betydet, at reglerne nu bliver ændret den 1. januar 2020.

Fødevarestyrelsen har efter ønske fra fødevareministeren arbejdet sig frem til en ny løsning.

- Vi har nu en løsning, som tilgodeser de landmænd, der ønsker at slagte på egen gård. Hvis man som landmand eksempelvis ikke ønsker at transportere sine dyr til et slagteri, så skal man selvfølgelig have mulighed for det, udtaler ministeren i en pressemeddelelse.

Vrede landmænd

Jørgen Ivar Brus Mikkelsen lever af at have skovkvæg i Mols Bjerge, som han leverer til den lokale slagter. Indtil denne sommer havde han mulighed for at skyde sine store tyre på marken for derefter at fragte dem til slagtning.

Landmand Jørgen Ivar Brus Mikkelsen avler fritgående skovkvæg i Nationalpark Mols Bjerge. (Foto: (Foto: DR Nyheder © (c) DR))

Den mulighed forsvandt denne sommer, da Fødevarestyrelsen ændrede reglerne, så landmanden ikke længere frit kunne vælge at aflive de ønskede dyr inden transporten.

- Det forstår jeg simpelthen ikke, sagde han dengang.

Regelændringen havde også meget konkrete økonomiske konsekvenser for landmanden.

- De største af mine dyr, der vejer et godt stykke over et ton, vil jeg være nødt til at kassere, fordi de ikke kan gå på slagtegangen i det lokale slagteri, og jeg ønsker ikke at udsætte dem for en stressende transport til et stort slagteri langt væk, udtalte Jørgen Ivar Brus Mikkelsen.

'Det betyder alverden for dyrevelfærden'

Den nye lovgivning betyder helt konkret, at landmænd kan få bedøvet og afblødt deres dyr på et egnet område hos dem selv, hvis de ønsker det.

Inden sommerens regelændring kunne man vælge at skyde dyrene på marken. Nu kan Jørgen Ivar Brus Mikkelsen igen få aflivet og afblødt de største kvæg inden transporten til det lokale slagteri, som efter den forrige regelændring ikke kunne modtage de største af kvægene.

- Det er et stort skridt rent dyrevelfærdsmæssigt med den helt nye ændring, og det betyder, at jeg nu igen kan levere mine største dyr til den lokale slagter, siger Jørgen Ivar Brus Mikkelsen.

Han mener, at man nu er kommet et stort skridt tilbage i den rigtige retning for dyrevelfærd. For hans egen besætning betyder det i hvert fald meget.

- Det giver faktisk bedre mening nu, som jeg ser det, at det er slagteren, der tager beslutningen rent fødevaremæssigt, når dyrlægen ellers har godkendt dyret, siger Jørgen Ivar Brus Mikkelsen.

Stor glæde hos Dyrenes Beskyttelse

Direktøren for Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis, udtalte efter seneste regelændring, at det er dybt problematisk, at man er nødsaget til at udsætte dyrene for den stressende tur til slagteren. Nu, hvor reglerne igen bliver ændret, er der stor glæde at spore hos Dyrenes Beskyttelse.

- Vi er rigtig glade for den ny regelændring, og vi er også meget glade for, at ministeren har lyttet på os, da den seneste regelændring var dum, lyder det fra Britta Riis.