Kanaler skal beskytte København

Kommunen og regeringen lover at afhjælpe hovedstadens vandproblem. Forslag om at adoptere Amsterdams kanaler.

Kanaler kan måske hjælpe med at få vandet væk, når København bliver ramt af skybrud. (Foto: © Esben Salling, Scanpix)

Mange af hovedstadens gader, veje og motorveje blev lørdag aften ufrivilligt omdannet til kanaler, da kloakeringssystemet bukkede under for århundreders værste skybrud.

Og kanaler kan faktisk være en del af løsningen på kapacitetsproblemet i København. Det mener Københavns Energi (KE), der er ansvarlig for kloakeringsnettet, skriver Politiken.

Som i Amsterdam og Asien

- Vi skal overveje et kanalsystem, som vi kender det fra Amsterdam og byer i Asien. Vi skal sikre os, at vand på gaderne strømmer i en planlagt retning hen mod grønne områder, siger Per Jacobsen, direktør for vand og afløb.

- Derfra skal der være kanaler, der kan lede vandet videre ud til kysten, siger Per Jacobsen til Politiken.

At udvide kloaksystemet vil ifølge KE, kommuner og regeringen være en dyr, uholdbar løsning. Det vitale er at få vandet af vejen forinden. Derfor bør der graves bassiner i grønne områder og kanaler til at lede vandet videre.

Københavns miljø- og teknikborgmester, Ayfer Baykal (SF), erkender, at der skal gøres noget nu. Hun er dog skeptisk over for kanalerne:

Lovforslag efter sommerferien

- Men vi skal kigge på, om der er områder, vi kan bruge som bassiner eller andet for at regnvandsopsamle, så det ikke belaster kloakkerne, siger Ayfer Baykal til Politiken.

Miljøminister Karen Ellemann (V) er umiddelbart enig i Københavns Energis løsning og lover et lovforslag efter sommerferien, der skal give kommuner helt nye muligheder for at bygge kanaler, bassiner og reservoirer i grønne områder.

Men der er sat prop i pengebassinet:

- Det her er en opgave, der skal ligge i kommunerne. Det er gebyrfinansieret af vandforbrugere og den spildevandsafgift, de betaler, siger Karen Ellemann til Politiken.

/ritzau/