Kanonsalut og gallasnor for prinsessen

Traditionen tro blev den ny prinsesse klokken 12.00 saluteret med 21 skud fra Kronborgs gamle kanoner, og fra batteriet Sixtus på Holmen. Andre steder i landet benyttede private kanonlaug lejligheden til at gøre det samme.

De gamle kanoner på Kronborg skulle forsvare Danmark mod indtrængende. På den svenske side af Øresund står et andet batteri, som også indgik i landets forsvar. (© DR)

Det har altid været tradition at markere specielle begivenheder i kongehuset med en salut. Og i dag var ingen undtagelse.

Fra Holmen til Helsingør, og fra Aabenraa til Greve blev der skudt ud over vandet. Danmarks bragende velkomst til den lille ny prinsesse.

På Kronborg var det de gamle kanoner fra 1700-tallet, der blev skudt af. Flere af kanonerne er nogle af de få, der rent faktisk har været brugt i krig, nemlig tre-årskrigen, 1848-50.

Overalt flages der på Danmarks tage. Men på Holmen vejer et specielt flag, Rigets Flag, det "officielle" Dannebrog, som er blevet hejst på Sixtus siden 1788, i røgen fra batteriets fire salutkanoner.

De officielle salutter var ikke de eneste, der bragede i dag. I Aabenraa bragede Aurora Kanonlaug løs med sine historiske kanoner, og fra Mosede Fort, som er en del af Københavns Befæstning, blev der også skudt ud over Køge Bugt.

Tidligere var kanonsalutten en måde at fortælle omverden, om det blev en dreng eller en pige. Der blev skudt 21 skud for en dreng, og 17 skud for en pige. Men inden prins Christian kom til verden i oktober 2005, indførte kongehuset ligestilling og besluttede, at der skulle skydes 21 skud, uanset barnets køn.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter