Kansas-bukser, kageknive og kuglerammer: Nye og gamle ministre byttede gaver og gode råd

Traditionen tro blev der udvekslet gaver under overdragelserne i de forskellige ministerier.

I dag er alle ministerierne blevet overdraget til den nye regering. Traditionen tro foregik det med champagne, gaver og taler. (Foto: © Statsministeriet)

Efter at Danmarks nye statsminister Mette Frederiksen (S) i morges præsenterede sit ministerhold, har der dagen lang været overdragelser rundt om i ministerierne.

Foruden de såkaldte 'nøgler' til Statsministeriet, pæne ord og kække bemærkninger, er der blevet udvekslet alt fra en fisketur, øko-bacon og en kopi af Onkel Joakims lykkemønt.

Og det er langt fra tilfældigt, hvad de afgående og nyudnævnte ministre vælger at forære hinanden. Gaverne er ofte dels sjove, men emmer alligevel af en vis portion alvor og henvisninger til den førte politik og den kommende regerings fremtidige opgaver.

Her er en liste over nogle af ministrenes velkomst - og afskedsgaver.

Tøjbytte i Statsministeriet

Statsminister Mette Frederiksen og tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Der blev opfordret til at trække i både arbejdstøjet og cykeltøjet, da der var ministeroverdragelse i Statsministeriet tidligere i dag.

Afgående statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gav Mette Frederiksen (S) et par arbejdshandsker og et par blå Kansas-arbejdsbukser. Tøjet skulle minde hende om, at velfærden afhænger af, at danskerne går på arbejde. En slet skjult hentydning til valgkampens diskussioner om tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

- Nøglen til det hele er altså, at der er folk, der går på arbejde og gør det hele muligt, sagde han.

Mette Frederiksen opfordrede derimod Lars Løkke Rasmussen til at bruge langt mere tid på at cykle.

Hun forærede derfor den afgående statsminister den prikkede bjergtrøje, med henvisning til, at han ofte har brugt cykelmetaforer, og fordi han 'gik i udbrud' under valget, hvor han foreslog en SV-regering.

Mette Frederiksen takkede også Lars Løkke Rasmussen for en valgkamp med en god tone, og for "alt, hvad han har gjort for Danmark".

Badeænder, kaffe og slips i Udenrigsministeriet

Jeppe Kofoed klapper af Anders Samuelsen, der fik en ny rejsekuffert af lederen af Udenrigsministeriet. (Foto: © LISELOTTE SABROE, Scanpix)

Den afgående underigsminister Anders Samuelsen (LA) gav fem gule badeænder til sin afløser Jeppe Kofod for at minde ham om alle de roller, som man skal jonglere som udenrigsminister.

Han noterede, at Kofod som tidligere europa-parlamentariker - også er særdeles kvalificeret til jobbet.

- Jeg ønsker dig alt det bedste. Det gør jeg virkeligt, sagde han til Jeppe Kofod, som forærede Anders Samuelsen et slips. Han fik også en rejsekuffert i gave.

Den nye minister for udviklingssamarbejde Rasmus Prehn havde kaffe med til Ulla Tørnæs i Udenrigsministeriet. Da hun angiveligt skulle være "den mest kaffedrikkende minister, vi nogensinde har haft", lød det under gaveoverrækkelsen.

Plastik-pistoler med "realistisk lyd"

Søren Pape Poulsen giver en legetøjspistol til den nye justitsminister Nick Hækkerup. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Den nye justitsminister Nick Hækkerup fik en plastik-pistol med håndjern til af Søren Pape Poulsen, da han fik overdraget Justitsministeriet.

På pakken stod, at det lød "realistisk", når man skød med legetøjspistolen.

Pistolen skal minde Nick Hækkerup om, at politifolkene har brug for nye kollegaer, håndjernene kunne han bruge på finansminister Nicolai Wammen (S), hvis der ikke "vanker nye moneter".

Søren Pape Poulsen fik en bog retur.

Mattias Tesfaye: 'Jeg får ikke brug for en kagekniv'

Inger Støjberg modtog en lagkagekniv og to Coca Cola Zero fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Mattias Tesfaye havde af "hensyn til klimaet" ikke valgt at købe en ny gave til Inger Støjberg under overdragelsen i Integrationsministeriet. I stedet havde han været et smut oppe på sit nye kontor og se, hvad der var blevet efterladt.

- Jeg har fundet to Cola Zero. De er til dig, for dem får jeg ikke brug for. Nu er det postevand og tørt rugbrød for resten. Jeg fandt også en lagkagekniv, som jeg heller ikke får brug for, sagde han i sin tale til Inger Støjberg.

Hun forærede Mattias Tesfaye en kugleramme til at tælle eventuelle lempelser af udlændingepolitikken med, en gave som han dog heller ikke mente, at han ville få brug for.

Derimod blev han glad for et Dannebrog, der skal huske ham på at sætte Danmark først.

Ny minister for rummet

Tommy Ahlers gav en oppustelig Tintin-måneraket til sin afløser, den nye uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

- Jeg ved ikke, om nogen har forklaret dig det endnu, men du er også minister for rummet, sagde han.

Tommy Ahlers modtog en mave-bluse fra uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen. (Foto: © Nikolai Linares, Nikolai Linares)

Regeringens klimaambitioner er ifølge Tommy Ahlers "lidt af et moonshoot", alligevel var et af hans råd til sin aftager er, at hun skal "sigte efter månen".

Ane Halsboe-Jørgensen havde en meget kort mave-bluse med til Tommy Ahlers, fordi han ufrivilligt kom til at blotte sit maveskind for rullende kameraer på vej til Dronningens nytårstaffel.

Efter den "utilsigtede" episode, skrev Tommy Ahlers på Twitter:

'I 2019 skal vi gøre op med perfekthedskulturen. Jeg startede godt ud med at vise lidt mave under et live interview på DR1. Godt nytår!'

Legetøjsdroner og signalhorn

Claus Hjort Frederiksen giver her et signalhorn til forsvarsminister Trine Bramsen. (Foto: © Nikolai Linares, Nikolai Linares)

Claus Hjort Frederiksen (V) overdrog Forsvarsministeriet til Trine Bramsen (S). Her blev der udvekslet signalhorn og droner.

Det var den nye forsvarsminister, der fik et gammeldags signalhorn og gav sin forgænger en legetøjsdrone.

En fisketur for to

Lars Christian Lilleholt og ny minister for klima-, energi- og forsyning, Dan Jørgensen. (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)

I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet blev den afgående minister Lars Christian Lilleholt (V) inviteret på en fisketur af den nye minister Dan Jørgensen.

- Kender du typen, der giver gaver, der mest er til dem selv? Sådan en er jeg, sagde Dan Jørgensen, da han gave sin gave. Han lovede også, at der ville være kolde øl med på turen.

Men om Lars Christian Lilleholt (V) vælger at tage på fisketur med Dan Jørgensen, det må tiden vise.

Dan Jørgensen fik til gengæld en Harry Potter-figur i gave.

En flaske med "Hvidvask"

Simon Kollerup er ny erhvervsminister efter Rasmus Jarlov. (Foto: © LISELOTTE SABROE, Scanpix)

Den nye erhvervsminister Simon Kollerup fik et Mærsk-skib af sin forgænger Rasmus Jarlov (K). Med skibet var en opfordring til at huske, hvor pengene kommer fra.

Simon Kollerup gav Jarlov en flaske med "Hvidvask" med henvisning til de trælse bank-sager, som den afgående minister har måttet håndtere.

'Min gave er blevet væk'

Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) manglede en af sine to gaver, da han overdrog til social- og indenrigsminister Astrid Krag.

Den forsvundne gave var LA's 2030 plan, den anden gave var Emma Gads Takt og Tone.

- Den er god at læse i som minister, for der skal man jo passe på med, hvad man svarer igen, sagde han.

Astrid Krag havde købt et badebassin til den afgående minister.

Brøndbytrøjer og lakridser

Den nye skatteminister, Morten Bødskov, gav en fodboldtrøje til Karsten Lauritzen. (Foto: © Nikolai Linares, Nikolai Linares)

Karsten Lauritzen fik lakridser (som han er kendt for at spise mange af) og en Brøndby-trøje med eget navn og årstal af skatteminister Morten Bødskov under dagens ministeroverdragelse. Bødskov fik et løbehjul.

En blæksprutte og en fiskestang

Eva Kjer Hansen gav en blæksprutte til Mogens Jensen, fordi han som ny minister får ansvar for flere områder. (Foto: © CLAUS BJØRN LARSEN)

Jakob Ellemann-Jensen (V) og Eva Kjer Hansen (V) overdrog til både miljøminister Lea Wermelin og ministere for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde Mogens Jensen i Miljø- og Fødevareministeriet.

Jakob Ellemann-Jensen fik en fiskestang af Mogens Jensen, for "den får han mere tid til at bruge nu, hvor han ikke længere er minister".

Mogen Jensen behøver derimod slet ikke tage på fisketur for at hente forsyninger. Han fik nemlig en blæksputte direkte fra fiskehandleren af Eva Kjer Hansen, fordi han som ny minister får ansvaret for flere områder.

Bogudveksling i Beskæftigelsesministeriet

Peter Hummelgaard er ny beskæftigelsesminister efter Troels Lund Poulsen. De gav hinanden bøger. (Foto: © CLAUS BJØRN LARSEN, photobyclausbjoern.com)

Troels Lund Poulsen (V) fik en arbejdersangbog af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard som fik en børnebog retur.

Da den nye beskæftigelsesminister gav arbejdersangbogen til sin forgænger, noterede han sig med glæde, at den afgående Venstre-minister er blevet glad for den danske model, hvor lønmodtagere og arbejdsgivere aftaler forholdene indbyrdes.

Troels Lund Poulsen sagde i sin overdragelsestale til Peter Hummelgaard.

- Vi har det ideologiske fællesskab - som det eneste nok - at vi begge er blevet forældre for kort tid siden. Forskellen på os er, at Andrea får sin far hjem igen. Men du er i den lykkelige situation, at du skal være meget her i Beskæftigelsesministeriet, siger Troels Lund Poulsen.

Vise aber til Joy Mogensen

Joy Mogensen er ny kulturminister efter Mette Bock. (Foto: © Martin sylvest)

I Kulturministeriet opfordrede afgående minister Mette Bock (LA) Joy Mogensen (S) til at passe på de vigtige kulturinstitutioner.

- Det værste, man kan gøre, det er at være ligegyldig, sagde Mette Bock til den nye minister.

Her blev der udvekslet en broche og en figur af De tre vise aber - hvor den ene holder sig for øjnene, den anden holder sig for munden og den tredje holder sig for ørerne - som stammer fra Japan.

'Så kan du teste børnene selv'

Merete Riisager overdrager til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i Undervisningsministeriet. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Olafur Steinar Rye Gestsson +45 53838991 info@olafurgestsson.com Copenhagen Denmark)

Merete Riisager overdrog Undervisningsministeriet den nye til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Med som gave til den afgårende minister, havde Rosenkrantz-Theil børnebogen 'Klar-Parat Skole start'. En bog hvor børn lærer at skrive bogstaver, laver de fejl, kan det viskes ud igen.

- Nu kan du selv teste børnenes viden og slette det, hvis det er forkert, sagde Pernille Rosenkrantz-Theil smilende og henviste til at de meget omtalte nationale test i Folkeskolen, som er blevet kritiseret for ikke at give et retvisende billede af elevernes evner.

En Dublo-bro til Sophie Løhde

Sophie Løhde fik en legetøjsbro af den nye finansminister Nicolai Wammen (th). Kristian Jensen (i midten) fik en trappestige. (Foto: © LISELOTTE SABROE, Scanpix)

Den nye finansminister Nicolai Wammen gav de afgående Venstre-ministre Sophie Løhde og Kristian Jensen henholdsvis en Duplo-bro og en trappestige.

Broen er symbol på, at regeringen gerne vil bygge bro henover midten, og stigen er til at hjælpe folk i Venstre "ned fra træerne" i tilfælde af, at de skulle kravle for højt op.