Karettur, gallataffel og udstilling: Dronningens fødselsdagsprogram er klar

Dronning Margrethe skal fejre sin 80-års fødselsdag fra april til juni.

Dronning Margrethe kan se frem til en masse fødselsdagsfejring i løbet af foråret. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Det skal naturligvis fejres med pomp og pragt, når dronning Margrethe 16. april 2020 runder 80 år.

Faktisk skal fødselsdagen markeres i flere måneder - fra april til juni. Det fremgår af programmet, som nu er tilgængeligt på Kongehusets hjemmeside.

Dronningens fødselsdag vil "gennem flere programpunkter markere den særlige forbindelse mellem monarkiets tusindårige historie og det moderne Danmark, som majestæten udgør", lyder det blandt andet i præsentationen af programmet.

I anledning af fødselsdagen har kongehuset udgivet et officielt fødselsdagsportræt og et logo. Portrættet er taget af fotograf Per Morten Abrahamsen, og logoet er udarbejdet af de grafiske designere Søren Varming og Henrik Kubel i samarbejde med Wonderful Copenhagen.

Udstilling og galla

Fødselsdagsfejringen indledes den 2. april, hvor udstillingen 'Dronningens ansigter' åbner på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot. Udstillingen portrætterer dronningens liv, virker og særlige interesser gennem film, dragter, scenografiske elementer og en lang række portrætter.

To dage før selve fødselsdagen - nemlig den 14. april - er der gallaforestilling på Det Kongelige Teater. Dronningen ankommer til forestillingen, som vises på DR1, i karet.

Den 15. april skal dronningen fejres af børn fra Danmarks kommuner om formiddagen. Senere samme dag vil hun være vært ved en gallamiddag på Christiansborg Slot, som vises på TV 2.

Fødselsdag med festmiddag og dans

Hvis man vil have et glimt af fødselaren, er der mulighed for det på den store dag - den 16. april 2020 - når dronningen fylder 80 år. Dagen begynder nemlig med, at hun vækkes med morgensang og viser sig fra et vindue på Fredensborg Slot.

Klokken 12 byder muligheden sig igen, når dronningen viser sig med sin familie på balkonen på Christian IX’s Palæ.

Senere på dagen kører hun gennem byens gader til Københavns Rådhus, hvor der vil være taler og underholdning. Om aftenen er dronningen vært ved en privat middag på Fredensborg Slot.

Slutter først i juni

En uges tid efter selve fødselsdagen fejrer Tivoli dronningen med en balletgalla i Tivolis Koncertsal.

I begyndelsen af juni rejser hun på sommertogt med Kongeskibet Dannebrog med besøg i Aarhus Kommune som led i fødselsdagsfejringen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk