Spørgsmål til karrierefolk med børn: Hvordan får du familielivet til at hænge sammen? Hvem passer den lille? Husk nu at holde fri, så du kan nå at nyde det, mens de er små.
Spørgsmål til karrierefolk uden børn: Skal du ikke snart have nogle børn? Husker du at få dem, mens du kan?
Det er lidt af det, som fire fremtrædende Venstre-politikere - alle kvinder - møder i deres arbejde, og nu har de altså fået nok, hvilket de giver udtryk for i en kronik i Berlingske.
To af dem - Sophie Løhde og Fatma Øktem - har ingen børn, mens de to andre - Marie Bjerre og Linea Søgaard-Lidell - har født og efterfølgende "kun" valgte at holde et par måneders barsel, inden de vendte tilbage til arbejdet. Forskellige livsvalg, men alligevel har de det til fælles, at de som kvinder oplever, at de vedvarende og ofte af andre kvinder bliver mødt med negative kommentarer, hvor de skal forsvare deres valg omtrent lige så meget, som de skal forsvare deres politik.
I kronikken opfordrer de derfor til, at vi stopper med at udskamme hinanden og i stedet bliver bedre til at støtte op om de valg, vi hver især træffer.
Der er langt fra tale om en ny debat, lyder det fra Kvinfo.
Direktør Henriette Laursen er i hvert fald ikke overrasket over, at den får endnu en tur i manegen.
- Vi har ligget under for en myte om ligestillingen i Danmark, og det har betydet, at vi ikke har arbejdet seriøst med det, siger hun.
Det har fået os til at kontakte en håndfuld andre, der alle har gang i karrieren, for at se, om de oplever det samme. Bedøm selv:
Jens Joel: 43 år, to børn og folketingsmedlem for Socialdemokratiet
Oplever du, at du skal forsvare dit familieliv?
- Ja, det oplever jeg faktisk. Jeg har små børn, bor i Aarhus og arbejder i København, hvilket gør, at jeg er væk flere dage i ugen. Folk spørger, om det hænger sammen, og om jeg ikke savner dem.
- Men det er vigtigt at sige, at jeg tror, der er stor forskel på mænd og kvinder. Da jeg holdt tre måneders barsel, sagde folk, at det var dejligt, at jeg brugte så lang tid med dem, og det er der nok ikke mange, der siger til kvinder, hvis de tager tre måneders barsel.
Hvor ofte oplever du det?
Det gør jeg ikke tit. Inden jeg fik børn, oplevede jeg, at folk spurgte, om jeg skulle have børn, og en gang imellem mærker jeg det nu, men det er klart min opfattelse, at folk slår sig mindre på det end med karrierekvinder.
Oplever du det som et problem, at du skal forsvare dit familieliv?
-Nej. Det er i gåseøjne ikke et problem for mig, men fordi jeg går op i ligestilling, ser jeg det som et problem, at der er forskellige forventninger til mænd og kvinder.
Marie Bjerre, 35 år, to små børn, folketingspolitiker for Venstre
Oplever du, at du skal forsvare dit familieliv?
- Ja, det gør jeg. Jeg får tit spørgsmål om den måde, vi har indrettet vores familieliv. Det er ofte velmenende og ikke folk, der vil mig det ondt, men jeg skal tit forsvare, at jeg er blevet boende i Nordjylland og i stedet pendler til København og derfor er væk fra min familie fire dage om ugen.
- Min oplevelse er, at var jeg en mand, havde ingen sat spørgsmålstegn ved den beslutning, for så var der jo en til at tage sig af børnene. Og det provokerer mig, at vi ikke er nået længere med ligestillingen.
Hvorfor er det et stort problem?
- Det er vigtigt, fordi det ikke er et strukturelt problem eller noget, der kan løses politisk. Men det kræver en kulturændring, for så længe vi moraliserer på den måde, giver vi ikke unge kvinder plads til at gøre karriere.
Kristoffer Eriksen, 35 år, far på barsel, chefredaktør på Frihedsbrevet
Oplever du, at du skal forsvare dit familieliv?
- Nej. Det er muligt, det er sket, men i så fald har jeg glemt det. Det kan selvfølgelig skyldes, at jeg generelt ikke signalerer stor interesse i dybe samtaler om børn og work life-balance og derfor er blevet lykkeligt forskånet for den slags.
- Eller også er det, fordi jeg er mand. Man har jo lov at håbe på det første, men det skyldes nok snarere det sidste.
Ditte Julie Jensen, 34 år, to børn, iværksætter og kagebogsforfatter
Oplever du, at du skal forsvare dit familieliv?
- Ja, det oplever jeg i den grad.
Hvor ofte oplever du det?
- Jeg vil sige, at det nok i gennemsnit er på ugentlig basis.
Oplever du den slags spørgsmål som et problem?
- Ja bestemt. Hovedsageligt fordi jeg synes, det er enormt dobbeltmoralsk, da vi kvinder selv skriger på diversitet på ledergangene, på topposterne, i iværksætteri og så videre. Og jeg oplever, at 90 procent af tilfældene kommer fra kvinder.
Kan du nævne nogle konkrete eksempler?
- Mange stoler blindt og fast på, hvad der bliver vist på Instagram (Ditte Julie Jensen har 116.000 følgere). Har jeg kun vist og delt fra mit kontor og min karriere generelt i eksempelvis en uge, får jeg spørgsmål a la "Er børnene mon hos deres far?", "Det er længe siden, vi har set dine børn, husker du også at være der for dem?".
- Et andet eksempel er, da jeg valgte at medvirke i Over Atlanten. (tv-program, hvor man er væk i 32 dage) Jeg modtog utrolig mange negative beskeder og kommentarer i den periode i forhold til mit forældreskab. Ingen af de mandlige deltagere (med børn) modtog lignende beskeder.
Jacob Risgaard: 43 år, to børn, investor og dommer i Løvens Hule
Oplever du, at du skal forsvare dit familieliv?
- Jeg er da blevet spurgt, men det er trods alt ikke så tit.
Hvor ofte oplever du det?
- Jeg får faktisk oftest den slags spørgsmål om, hvordan man kombinerer karrieren med livet som far, når jeg er ude at holde foredrag. Og så kan jeg fortælle, at jeg på næsten alle børnebillederne sidder og kigger på min telefon.
Oplever du den slags spørgsmål som et problem?
- Jeg kan sagtens se, at det kan være et problem og svært at navigere i for kvinder. Som mand har der jo nærmest ikke været løftet et øjenbryn over, at man prioriterer karrieren, mens der i langt højere grad er en implicit forventning om, at kvinder skal være enormt nærværende og sidde med i skolebestyrelsen og kunne alle vennernes navne.
Ann-Christina Lykke Motzfeldt, tre bonusbørn, selvstændig og en del af Moneypenny
Oplever du, at du skal forsvare dit familieliv?
- Jeg er ofte blevet mødt med skepsis i øjnene på folk, når jeg siger, jeg ikke har børn, til spørgsmålet "hvor mange børn har du så?".
- Folk kan virke helt fornærmede og begynde at forklare, hvorfor børn er vigtige at få. Indtil jeg stopper dem og fortæller, at jeg har været igennem adskillige forsøg, men ikke kan få børn på grund af sygdom og operationer.
Henriette Laursen, direktør i Kvinfo
Hvordan har udviklingen været på det her område?
- Der er ikke sket ret meget de sidste 20 år, er jeg bange for. For når vi får børn, så sker der nogle ting, og vi gentager nogle mønstre. Mænd begynder at arbejde mere, pendle mere og få mere i løn, og det modsatte sker for kvinderne, og det fører til, at vi får en skæv fordeling af omsorgsarbejdet i hjemmet.
Hvad så med fremtiden. Har vi rykket os om 20 år?
- Det tror jeg helt sikkert, og det har jeg grund til at tro. For EU har vedtaget et direktiv om en mere ligelig fordeling af barsel og forældreorlov, der skal være implementeret senest i 2022.
- Det betyder, at fædre får en større ret til at være sammen med deres børn og får en mere nær og tryggere relation til deres børn, og det tror jeg også vil ændre på den på måde, vi ser på hinanden, og de forventninger vi har til, hvordan vi fordeler børnepasning og omsorgsarbejde.