Karsten studsede over indkøb af dyre PH-lamper og vingaver i Forsvaret: 'Min mavefornemmelse kunne ikke være med til det'

Karsten Ravnsgaard fik mistanke om svindel i Forsvaret sidste år.

Karsten Ravnsgaard er god til tal.

Han ordner dem i kolonner i store excelark og laver systemer, så det hele giver mening og går op.

Derfor kunne han ikke ignorere, da tallene i en længere periode ikke gik op i det elektrikerfirma, hvor han havde en stilling som økonomiansvarlig.

Især én kunde havde altid for mange penge stående på deres konto i firmaet i forhold til prisen på de opgaver, elektrikerne løste for den: Forsvaret.

Whistleblower

- Jeg er uddannet revisor, og allerede i første lektion fik vi at vide, at vi skulle stole på vores mavefornemmelse. At hvis noget føltes forkert, så skulle vi forfølge det. Og min mavefornemmelse kunne ikke være med til det her.

Den mavefornemmelse gav Karsten Ravnsgaard en ny titel.

Han er whistleblower, og er skyld i, at flere medier i dag kan fortælle historien om, at Rigsrevisionen har fundet alvorlige sikkerhedsbrister i Forsvarministeriet Ejendomsstyrelses kontrolsystemer.

To medarbejdere er som følge af rapporten blevet anmeldt til politiet for at have svindlet for ukendte beløb og forsvarsminister Trine Bramsen har sat et rejsehold til at undersøge, hvordan den mulige svindel kunne ske.

PH-lamper og vingaver

Karsten Ravnsgaard blev opmærksom på en usædvanlig regnskabspraksis hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse for godt et år siden.

Hver gang hans firma skulle udføre en opgave for kunden, overførte Forsvarets Ejendomsstyrelse ofte flere penge, end opgaven rent faktisk kostede.

Af og til sørgede projektlederne også for, at der blev overført penge til Karsten Ravnsgaards firma, uden at der var afgivet tilbud på en reel opgave, fortæller han.

- Så de har opbygget en slags buffer udgjort af Forsvarets penge, som ligger ude ved det her firma. Derigennem har man så kunnet købe mange forskellige ting udenom systemet, forklarer han.

Lige så stille voksede Forsvarets saldo hos det mellemstore elektrikerfirma. En gang imellem anmodede en projektleder om at få betaling for varer, der ikke umiddelbart var relateret til projekter for Forsvaret.

- Der blev købt en del køkkener, mens jeg var der, hvor ham fra Forsvaret havde bedt køkkenfirmaet om at sende regningen til det elfirma, jeg var ansat i. Der blev også købt dyre PH-lamper, håndholdte støvsugere, varmeblæsere og vin, der blev givet som vingaver, siger han.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har iværksat en stor undersøgelse af, hvordan den mulige svindel kunne ske. (Foto: Miriam Dalsgaard)

Rejsehold på sagen

Da Karsten Ravnsgaard opdagede de mystiske regnskabspraksisser, gik han til sin chef. Men chefen gjorde ingenting.

Så gik han til firmaets revisor. Men han gjorde heller ingenting.

- Så kontaktede jeg Rigsrevisionen, og de tog det meget alvorligt fra starten, siger han.

Rigsrevisionen er ikke de eneste, der i deres rapport, tager sagen ganske alvorligt. I rapporten fremgår det, ifølge Politiken, som har set rapporten, at Rigsrevisionen har fundet fejl i 54 ud af de 64 indkøb, de har undersøgt.

Også forsvarsminister Trine Bramsen (S) ser seriøst på sagen.

- Der er ingen tvivl om, at det her er rigtig skræmmende læsning, og jeg ser på sagen med største alvor. Derfor har jeg allerede sendt et rejsehold afsted, som skal kulegrave, hvordan det her kunne ske, om der har været samspil med andre myndigheder og om, hvordan vi kan undgå at det kan ske i fremtiden, siger hun.

Rigsrevisionen præsenterer rapporten på et pressemøde fredag klokken 11.30.