Kartoflen smager af wasabi

Wasabi-smag kan holde skimmelsvampen væk fra kartoflen. Problemet er bare, at kartoflen jo altså smager af wasabi, og hvem bryder sig om det?

Wasabi-smag kan holde skimmelsvampen væk fra kartoflen. Problemet er bare, at kartoflen jo altså smager af wasabi, og hvem bryder sig om det?

Vi kender alle den stærke smag af sennep, peberrod og wasabi - som er japanernes grønne svar på peberrod. Og vi har prøvet den brændende fornemmelse helt op i næsen, så man får tårer i øjnene, når vi har taget for meget.

Det er der mange, som ikke bryder sig om. Og blandt andet også en række insekter og svampe.

Det har forskere fra Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet kigget nærmere på, skriver videnskab.dk.

Holder både skimmelsvamp og biller væk

De har fundet frem til, at der findes et stof, som fremkalder den skarpe smag i for eksempel kål, broccoli, rucola, peberrod og sennep.

Stoffet går under navnet glucosinolater, og det er lykkedes forskerne at aflure, hvad det er for nogle gener, der er ansvarlige for produktionen af glucosinolater i planter med skarp smag.

- Vi har brugt en tobaksplante som model, og det er lykkedes os at indsætte fem gener, som har fået planten til at producere glucosinolat, fortæller Barbara Halkier fra fakultetet.

Lige nu arbejder de på permanent at indsætte de samme fem gener i kartoffelplanten, og indtil videre er det lykkedes med tre, forklarer hun.

Spændende spisetest

Planen er at lave en kartoffelplante, som er modstandsdygtig overfor skimmelsvamp, men forskerne har fået den sidegevinst, at stoffet også virker på snudebiller.

Det er dog ikke gjort med det. Når den genmodificerede kartoffelplante står færdig, skal den stadig igennem en række tests - blandt andet den spændende spisetest.

Forskerne har designet de tilførte gener sådan, at de kun vil komme til udtryk i planten og ikke i selve kartoflerne.

- Men måske kan der ske en overførsel fra planten til knoldene, og så har vi selvfølgelig et problem. For det er nok ikke nemt at sælge kartofler med en permanent wasabi-smag til danskerne, siger Barbara Halkier med et smil.

Facebook
Twitter